domotica systeem

Een domotica systeem is dé standaard voor gebouw- en huis-automatisering

Wil je jouw dagelijks leven een stuk comfortabeler en veiliger maken? Een domotica systeem is dé standaard voor gebouw- en huisautomatisering. Hiermee is het mogelijk om apparaten aan elkaar te koppelen waardoor ze gemakkelijk samenwerken. Daar komt dus ook de naam ‘smart home’ vandaan. En er is nog een reden waarom domotica systemen zo ‘smart’ zijn. Ze zijn namelijk op afstand te bedienen of in te stellen op een bepaalde tijd of beweging. Benieuwd naar voorbeelden van domotica en welke mogelijkheden er zijn? Lees dan hieronder verder!

Vraag een offerte aan

Wat is een domotica systeem?

Er zijn dus genoeg redenen te noemen waarom een domotica systeem zo efficiënt is. Maar wat is domotica nu eigenlijk precies? Hiermee worden alle slimme apparaten in jouw huis of bedrijf bedoeld die met elkaar in verbinding staan. Alle slimme apparaten die je hebt, zijn door middel van een domotica systeem aan elkaar gekoppeld, waardoor ze gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. Alle apparaten in jouw woning of bedrijfspand, van verlichting, speakers, thermostaat tot de brandmelder, spreken met een domotica systeem dezelfde taal. In sommige gevallen staan ze niet direct in verbinding met elkaar, maar verloopt de communicatie via een zogeheten smart home hub. Een wereldwijd bekend domotica systeem is KNX.

Als we kijken naar wat domotica letterlijk betekent, vat dit de voorgaande uitleg goed samen. Het woord domotica bestaat eigenlijk uit twee delen, namelijk domus en robotica. Domus betekent huis en robotica betekent automatisering. Door domotica wordt alle technologie in je pand geautomatiseerd met als doel het verbeteren van het comfort, de veiligheid, de energie-efficiëntie. Na een tijdje ontwikkelt het domotica systeem ook zijn eigen intelligentie. Hierdoor wordt er continu tegemoet gekomen aan jouw veranderende behoeftes. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen die in de ochtend open gaan door middel van een lichtsensor. Een stuk prettiger dan ineens wakker geschud worden door de wekker, niet? Of de thermostaat die continu zorgt voor een aangename temperatuur.

Wat kun je allemaal automatiseren?

Enthousiast geworden over de mogelijkheden van domotica? Er is zijn heel veel toepassingen mogelijk om je dagelijks leven net wat comfortabeler te maken. Denk aan domotica verlichting, verwarming met domotica apparatuur en domotica voor beveiliging. Door alle systemen van je huis te automatiseren hoef je ze niet meer apart te bedienen. Dit gaat allemaal via één druk op de knop via de domotica app op je smartphone of tablet.
Mogelijke toepassingen van domotica:

 • thermostaat
 • rolluiken
 • alarm-/camerasysteem
 • deurbel
 • elektrische (rol)gordijnen
 • verlichting
 • audio/video
 • brandbeveiliging
 • toegangscontrole (sloten)
 • huishoudelijke apparaten
 • spraakbesturing
 • tuinberegening
controller

Kies de beste controller

De meest gestelde vragen over de controller zijn: ‘Wat is een domotica controller?’ en ‘Wat is de beste domotica controller?’. Het antwoord op de eerste vraag is; de controller is het hart van je domotica systeem. De controller kan de slimme apparaten die je in huis of het bedrijf hebt koppelen en aansturen. Daarnaast kan je met de controller ook instellingen programmeren en automatiseren, zoals de tijd om het licht aan te doen of het laten afslaan van de thermostaat.

Op de tweede vraag is niet één antwoord te geven. Dat heeft namelijk helemaal te maken met je eigen wensen. Pas als de controller van je domotica systeem aansluit bij jouw voorkeuren, zal je het meeste gebruiksgemak ervaren. Om de juiste keuze te maken, zijn er een aantal belangrijke factoren waar je over na kan denken. Hieronder lichten we ze voor je toe.

Hoeveel apparaten wil je koppelen aan de controller?

Om de keuze voor een domotica controller te vergemakkelijken is het raadzaam om een overzicht te maken van de domotica toepassingen die jij voor ogen hebt. Maak een visueel overzicht van hoe je huis er op dit moment uitziet en geef op de plattegrond aan welke apparaten je in het domotica systeem wilt verwerken. Verder is het handig om daarbij alvast na te denken over eventuele toekomstige apparaten die je in het systeem wilt integreren. Misschien wil je in de toekomst domotica oplossingen integreren die zijn gericht op je alarmsysteem of nieuwe televisie? Door hier alvast over na te denken, kun je eenvoudiger bepalen welke apparaten en modules je nodig hebt.

Heb je een duidelijk plan gemaakt voor je domotica systeem? Op basis daarvan kun je een meer gegronde keuze maken voor de controller die je wilt aanschaffen. Niet alle controllers ondersteunen namelijk alle apparaten. Als domotica specialist adviseren we je daarom graag over de mogelijkheden om te komen tot de beste domotica controller die werkt met de apparaten die jij wilt koppelen.

Wat is je budget hiervoor?

Een andere keuze die meespeelt bij het kiezen van een geschikte domotica controller, is jouw budget. Aangezien een controller de basis is voor het domotica systeem, is het van belang dat deze van goede kwaliteit is. Ze zijn in verschillende prijsklassen beschikbaar met verschillende mogelijkheden. Alleen op het gebied van domotica controllers gaat de vlag niet op bij het crédo: ‘hoe duurder, hoe meer opties’. Daarom hebben wij alvast een selectie gemaakt van domotica controllers met de juiste prijs-kwaliteitverhouding.

Klant aan het woord

20210616 binkgroep bredeschooltholen spotcompanion 0650

"Als ik zie hoe perfect alle kabels en leidingen zijn aangebracht, dan is het mij duidelijk: er is hier met liefde voor het vak gewerkt! "

Wij hebben de Brede School in Tholen geïnstalleerd. Het gehele bouwproces werd begeleid door JK Bouwconsult in opdracht van de Gemeente Tholen. Johan Koedood, namens JK Bouwconsult; “BINK mag trots zijn op dit project. Als ik zie hoe perfect alle kabels en leidingen zijn aangebracht, dan is het mij duidelijk: er is hier met liefde voor het vak gewerkt! Door heel het team van BINK is er hoogstaand kwalitatief werk geleverd!”

Meer over de ervaring van Johan Koedood

Draadloos of bedraad

Bij het kopen van een domotica systeem kom je ook voor de keuze te staan of je gaat voor een draadloos of bedraad systeem. Voor beide opties zijn er voor- en nadelen. Bekijk uiteindelijk welke voordelen voor jouw situatie het meeste comfort bieden. Een groot voordeel van draadloze systemen is dat ze heel gemakkelijk in je woning geïnstalleerd kunnen worden. Alleen de draadloze verbinding werkt niet altijd even betrouwbaar en snel. Toch kan dit goed worden opgelost door sensoren in je woning te plaatsen waardoor de signalen versterkt worden.

Bij een bedraad domotica systeem wordt er bekabeling in jouw woning of pand aangelegd. Om dit te kunnen doen is het soms nodig om de muren open te breken. Dat kan veel ongemak opleveren, waardoor bedrading bij een bestaande woning minder voor de hand ligt. Desondanks is een bedraad domotica systeem bij nieuwbouw wel aan te raden. Dit komt doordat deze systemen betrouwbaarder zijn en voordeliger in het energiegebruik. De installatie van een bedraad systeem vergt echter de nodige expertise en is voor de doe-het-zelver niet aan te raden om zelf uit te voeren. Heb je hulp nodig bij de installatie van je domotica systeem? Onze vakkundige monteurs staan voor je klaar!

Geschikt voor nieuwbouw en bestaande woningen

Wil je domotica laten aanleggen in je toekomstige nieuwbouw woning of wil je domotica in een bestaand huis? Voor beide opties is domotica erg geschikt en het wordt in beide type woningen steeds meer toegepast. Bij ieder type woning komt een specifieke werkwijze kijken. Hieronder nemen we je mee in het keuzeproces bij het aanleggen van domotica in een nieuwe of bestaande woning.

Domotica aanleggen bij nieuwbouw

Wanneer je op dit moment nadenkt over het kopen van een nieuwbouwhuis, kun je niet vroeg genoeg beginnen met het nadenken over de mogelijkheden van domotica. Als domotica specialist denken wij graag met je mee en zorgen wij ervoor dat de aangelegde infrastructuur voor domotica toekomstbestendig is. Hierdoor is het mogelijk om het systeem in de toekomst uit te breiden of nieuwe technieken toe te passen.

Door vroeg te starten met het maken van een plan is het bovendien mogelijk om te besparen op de kosten van het domotica systeem. Hierdoor kan de infrastructuur van je huis worden afgestemd op het domotica systeem. Iedere keuze die je maakt heeft namelijk invloed op het gehele bouwproces van je woning. Zo kunnen de installateurs alles goed op elkaar afstemmen. Denk bijvoorbeeld aan de zonwering en lichtschakelaars. Door een goede afstemming heb je uiteindelijk een zo efficiënt mogelijk systeem.

Een ander belangrijk punt waar je op moet letten bij het aanleggen van een domotica systeem is de elektrische installatie. Als betrouwbare partner op het gebied van elektrotechniek zorgen wij ervoor dat dit op veilige wijze gebeurt. Wij denken graag met jou mee en zorgen ervoor dat je altijd over genoeg stopcontacten en data-aansluitingen beschikt. Naast domotica oplossingen binnenhuis denken we ook graag mee over jouw tuin. Wil je de verlichting laten werken op basis van bewegingssensoren? Wil je de zonwering automatisch laten zakken als de zon fel schijnt? Ook buitenshuis verzorgen wij graag de installatie en staan jouw wensen voorop bij de keuze voor een domotica toepassing.

huisautomatisering

Domotica oplossingen in bestaande woningen en panden

Bij de keuze voor een bedraad of draadloos domotica systeem komen een aantal overwegingen aan de orde. We zoomen nu specifiek in op draadloze domotica en bedrade domotica binnen een bestaande woning. Wil je bekabelde domotica in een bestaande woning integreren? Dan moet je er rekening mee houden dat er het nodige breekwerk bij komt kijken. Dit is namelijk nodig om de verschillende componenten van het systeem te installeren.

Ben je niet toe aan een renovatie van je woning? In dat geval zijn er op het gebied van draadloze domotica verschillende mogelijkheden. Er zijn wel enkele beperkingen aan dit systeem. Zo werkt draadloze domotica alleen voor specifieke toepassingen, zoals verlichting en zonweringen die alleen aan en uitgezet kunnen worden. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de verwarming op afstand aan te sturen.

Kun je geen keuze maken tussen bovenstaande opties? Het is ook mogelijk om beide systemen met elkaar te combineren. Hierdoor hoeft je huis niet gerenoveerd te worden en worden alleen de plaatsen waar het niet anders kan draadloos met elkaar verbonden. Bij de installatie zorgen wij er voor dat de systemen goed met elkaar kunnen communiceren. Meer weten over welke domotica oplossingen er beschikbaar zijn voor jouw woning? Onze adviseurs vertellen je er graag meer over!

Particulieren en bedrijven

Domotica wordt gebruikt in woningen, bedrijven en utiliteitsgebouwen om systemen en apparaten te integreren en te automatiseren. In woningen kan het bijvoorbeeld helpen bij de regulering van verlichting en temperatuur. In bedrijven kan het energie- en kostenbesparingen opleveren en de veiligheid verbeteren, terwijl domotica in de zorg kan bijdragen aan het verlichten van zorgpersoneel en meer zelfstandigheid voor patiënten. Wij helpen zowel particulieren als bedrijven en utiliteitsgebouwen met een goed werkend domotica systeem. Benieuwd wat het beste domotica systeem is voor jouw situatie? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

BINK helpt je graag

Wil je persoonlijk advies over welk domotica systeem bij jou past? Of heb je een vakkundige domotica installateur of programmeur nodig voor de installatie van het domotica systeem? Wij van BINK helpen je graag door middel van een deskundig advies en een professionele installatie. Door onze jarenlange ervaring en vakkennis weten wij alles over domotica systemen. Daarnaast kun je rekenen op een betrouwbare service, waarbij wij zorgen voor het juiste onderhoud. Het up-to-date houden van de soft- en hardware van een domotica systeem is belangrijk voor een optimale werking en veiligheid. Wil je de hulp inschakelen van onze elektro installateurs? Vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier of bel voor direct contact met een van onze adviseurs naar 076 599 1700

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
smart home