batterij voor zonnepanelen

Een batterij voor zonnepanelen

Onafhankelijke energie voorziening is een grote wens van veel Nederlanders. Met een batterij voor de zonnepanelen kan ook op momenten waarop de zon niet schijnt gebruik worden gemaakt van de zelf opgewekte zonne-energie. Een thuisbatterij voor zonnepanelen stelt de gebruiker in staat om ook in de avond, nacht of op regenachtige dagen gebruik te maken van de zelf gegenereerde stroom. De batterij laadt namelijk op terwijl de zon schijnt. In tegenstelling tot een systeem met zonnepanelen zonder batterij kan de opgeslagen energie op een later tijdstip worden gebruikt. Met een batterij voor je zonnepanelen maak je dus effectiever gebruik van de opgewekte energie. 

Vraag een offerte aan
SolarEdge accu

Wat is een thuisbatterij?

De batterij die zonnepanelen van opslagmogelijkheden voorziet, ziet er niet uit zoals de batterij in je telefoon of zaklamp. Om voldoende opslag in de batterij te kunnen realiseren, is een groter formaat nodig. Een 48V thuisbatterij van SolarEdge is bijvoorbeeld 540x500x240mm. Een batterij voor zonnepanelen slaat de opgewekte energie op, in plaats van deze terug te leveren aan jouw energieleverancier. Zodra de opslag van de batterijen voor zonnepanelen de maximum capaciteit heeft bereikt, hervat het systeem het terug leveren aan de leverancier. Het grote voordeel van een thuisbatterij is dat je de energie in jouw woning op kunt slaan voor gebruik later.

Onafhankelijk van het elektriciteitsnet

Volledig onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet komt een stap dichterbij. Door de energie op te slaan die overdag overtollig is, kan er ’s avonds en in de ochtenden gebruik worden gemaakt van de thuisbatterij. Juist in de avonden en ochtenden is het verbruik van energie het hoogst. Overdag is de opbrengst van de zonnepanelen het hoogst. Met een batterij voor je zonnepanelen kun je hier een mooi evenwicht in vinden.

Helaas is het door het klimaat en de donkere winter in Nederland niet mogelijk om 100% zelfvoorzienend te zijn. Dit komt voornamelijk door de donkere wintermaanden, van november tot en met februari. Overdag worden dan de batterijen te weinig opgeladen om daar in de avonden en ochtenden volledig gebruik van te kunnen maken. Vaak kan er in de lente, zomer en herfst wel genoeg energie worden aangemaakt om op te slaan in de accu. Toch kan het gebruik van zonnepanelen die batterijen opladen al leiden tot een maximale onafhankelijkheid van zo'n 80%. Met het Nederlandse klimaat is dat een indrukwekkend percentage! Volledig onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet is dus voor nu nog niet mogelijk.

installateur

Ben voorbereid op de toekomst

In Nederland is de aanschaf van een batterij voor zonnepanelen nog niet altijd interessant. Dat komt omdat huishoudens en kleine bedrijven gebruik kunnen maken van de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat kleinverbruikers de overbodige stroom die ze met hun zonnepanelen opwekken kunnen terug leveren aan het elektriciteitsnet. Alle stroom die ze terug leveren wordt afgetrokken van hun energieverbruik. Voor de ingevoerde stroom geldt hetzelfde tarief als voor de afgenomen stroom. Daardoor betalen ze geen energiebelasting, ODE-heffing en btw voor het weggestreepte energieverbruik. Als het ware is het elektriciteitsnet te zien als accu. 

energie opslag

Toch bied een slimme thuisbatterij, in combinatie met een dynamisch contract, een zeer rendabel model. Ook nu de salderingsregeling de komende jaren blijft bestaan. Dit komt doordat het contract de gebruiker in staat stelt om elektriciteit tegen variabele tarieven te benutten, waardoor ze kunnen profiteren van gunstige piek- en daluren. Zo kan de batterij worden opgeladen wanneer de tarieven laag zijn en ontladen wanneer ze hoog zijn, waardoor aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd.

Terugleveren of accu voor zonnepanelen

Na de uitspraak van de eerste kamer blijft de huidige salderingsregeling de komende jaren hetzelfde en wordt deze niet afgebouwd. Je zou kunnen denken dat de aanschaf van batterijen voor zonnepanelen hierdoor minder aantrekkelijk is. Maar je kunt de situatie in Nederland vergelijken met de huidige situatie in België en Duitsland. In België en Duitsland zijn de thuisaccu’s al een grote hit. Dat komt omdat daar de terugleververgoeding erg laag is. In Nederland daalt de terugleververgoeding ook hard. Het bedrag varieert afhankelijk van de regio, het energiebedrijf en het type contract dat de eigenaar van de zonnepanelen heeft. Gemiddeld genomen is de terugleververgoeding in Nederland slechts 5 tot 12 eurocent per kilowattuur (kWh). Daarnaast zijn er al enkele energieleveranciers die zelfs kosten in rekening brengen voor het terug leveren aan het net (op piekuren). Het is dan gunstiger om overdag, wanneer je van huis bent, de batterij voor de zonnepanelen op te laten laden. In de avond, nacht en ochtend maak je dan gebruik van je eigen opgewekte energie. Wanneer de batterij voor zonnepanelen vol is, begint de terug levering alsnog en ontvang je de korting die je nodig zal hebben in de donkere wintermaanden.

Klant aan het woord

printscreen

"Energie wordt duurder, met zonnepanelen heb je daar geen last van"

Bij dit project is er gekozen voor REC panelen en een 1-fasige omvormer van SolarEdge. De 18 Power Optimizers van SolarEdge zijn onder ieder paneel geplaatst, waardoor ieder paneel apart uitgelezen kan worden. "De reden waarom wij voor zonnepanelen hebben gekozen is omdat het momenteel veel opbrengt. Het is namelijk goed voor 11,5% rendement. Daarnaast zien wij de energie ook steeds duurder worden.'' Over de installatie en het gehele proces bij BINK is meneer Schijfs erg tevreden. ''Alles is goed en snel verlopen. De afspraken zijn nagekomen en er was een goede communicatie. Wij zijn erg vriendelijk geholpen!"

Meer over de ervaring van De heer Schijfs

Batterijen voor zonnepanelen in ontwikkeling

Doordat de batterijen in steeds meer landen meegeleverd worden bij een zonnepaneleninstallatie, zijn ze ook volop in ontwikkeling. Een paar jaar geleden kenden we nog geen batterijen voor zonnepanelen. Nu zijn er al tientallen producenten (waarvan veel autofabrikanten) die ze op de markt brengen. Door deze ontwikkeling zien we ook een prijsdaling. De exacte terugverdientijd van de batterij verschilt per situatie, laat dit daarom altijd berekenen door een specialist. Los van de prijs kan je ook voor een batterij kiezen om meer gebruikt te maken van je eigen opgewekte energie. Gezien de snelheid van de ontwikkelingen wordt het steeds gunstiger om de stap naar onafhankelijke energievoorziening te maken en daarmee goed voorbereid te zijn op de toekomst.

groene stroom opslaan

Prijs en levensduur van een accu

Een autonome energievoorziening is afhankelijk van het weer en het aantal en type zonnepanelen. Maar ook de levensduur van een batterij voor zonnepanelen is van groot belang. De levensduur is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de batterij die je kiest. Er zijn batterijen voor zonnepanelen op de markt die een geschatte levensduur van 5 jaar hebben, maar er zijn ook batterijen die naar verwachting ongeveer 20 jaar meegaan. Kies met behulp van een van onze adviseurs een batterij die past bij jouw eisen en wensen.

Doordat er accu's zijn met verschillende kwaliteiten, zijn er ook verschillende prijzen. De specialisten van BINK brengen graag alle mogelijkheden in kaart en adviseren aan de hand van jouw wensen en panelen de geschikte thuisaccu voor jou. De prijs van de batterij kan daarna worden opgemaakt in een offerte op maat. Ben jij benieuwd naar de prijs van een thuisaccu die aansluit op jouw wensen en behoeften? Neem dan contact op en kom ik gesprek met een van onze specialisten. 

Tips om rekening mee te houden

Natuurlijk is het een goed idee om je zorgvuldig in te lezen, zodat je goed voorbereid een keuze kunt maken. Wil je voor je bestaande systeem met zonnepanelen een batterij aanschaffen? Of beschik je nog niet over een systeem en ben je op zoek naar een thuisbatterij mét zonnepanelen? Met deze handige tips zorg je dat je een goed doordachte beslissing kunt maken!

  • Een modulair systeem is uit te breiden
Door te kiezen voor een modulair systeem, kun je klein beginnen en je systeem op een later tijdstip verder uitbreiden. Wanneer je het slim en zorgvuldig plant, kun je optimaal profiteren van je batterijen voor zonnepanelen. Niet alleen uitbreiden is een voordeel van een modulair systeem. Ook zijn meerdere kleine modules makkelijker te vervangen als er één kapot gaat. Je hoeft dan niet direct een grote nieuwe aanschaf te doen. Daarnaast kan je opslag van energie gewoon doorgaan, met iets minder capaciteit.
 
  • Op afstand bedienbaar

Je hoeft natuurlijk niet te beschikken over domotica om je stroomverbruik, terug levering en opslag op afstand te kunnen bedienen. Wil je graag dat de opbrengst van jouw zonnepanelen en de opslag van de stroom op afstand met je smartphone inzichtelijk en bedienbaar zijn? Houd hier dan rekening mee tijdens de aanschaf.

  • Compatibel met huidige systeem

Is je huidige systeem toe aan een upgrade, informeer dan bij BINK of een batterij bij jouw zonnepaneleninstallatie past. Door alle componenten van jouw systeem retrofit te maken, bespaar je jezelf het opnieuw kopen van onderdelen die je al in bezit hebt, zoals de omvormer of de charge controller.  

 
  • Hoelang gaat de accu mee?

De batterij voor je zonnepanelen gaat misschien minder lang mee dan je zonnepanelen zelf. Bij het aanschaffen van de batterijen is de kwaliteit en verwachte bruikbaarheid een belangrijke factor. BINK werkt alleen met gerenommeerde leveranciers. Laat je goed informeren om een miskoop te voorkomen.

  • Hoeveel levert het op?

Ga na wat de terugleververgoeding van je energiemaatschappij is (na de salderingsregeling) om te kunnen berekenen wat de terugverdientijd van de aanschaf is. Op deze manier kan je berekenen wat het rendement is en wat het je dus direct oplevert.

   

Advies en installatie door BINK

Voorbereid zijn op de toekomst moet ergens beginnen. Voor het grotendeels onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet kan je nu al zorgen. Maak gebruik van de deskundigheid en het kennisniveau van BINK. Onze medewerkers adviseren je graag en installeren professioneel de batterij bij jou thuis. Neem contact met ons op via e-mailtelefoon of vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier. Ook kan je een afspraak maken voor een bezoek aan onze showroom in Sprundel of Kaatsheuvel. Wij zien of horen je graag!

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
thuisbatterij