Warmte koude opslag (WKO) installatie
Met een WKO installatie kun jij jouw gebouw op een energiezuinige manier verwarmen of verkoelen. Doordat een WKO installatie energiezuinig is, draag jij met een dergelijke installatie ook je steentje bij aan een beter milieu. Wil jij het gemak van een WKO systeem? Laat een van onze experts met je meekijken en geniet van je duurzame installatie.
Vraag een offerte aanWat is een WKO installatie?
WKO is een ander woord voor een bodemenergiesysteem. Voluit betekent WKO warmte koude opslag. Via een warmte koude opslag sla je energie op in een bodemlaag onder het gebouw en/of omgeving. Deze bodemlaag wordt ook wel aquifer genoemd, een waterhoudende zand- en/of kiezellaag. Deze is van nature al aanwezig in de bodem.
Vrijwel aan alle WKO installaties wordt een warmtepomp gekoppeld met eventueel nog een andere warmteopwekker, zodat altijd de juiste temperatuur geproduceerd kan worden. De aquifer is de bron voor de warmtepomp. Doordat je gebruik maakt van een warmtepomp gecombineerd met passieve koeling bespaar je met een dergelijke installatie tot wel 60 procent aan energie om op te warmen en 80 procent aan energie om te koelen.
De voordelen op een rij
- Het is duurzaam: er wordt gebruikgemaakt van warmte en koude uit de bodem. Een bron die altijd beschikbaar is, ongeacht het tijdstip.
- Op de toekomst gericht: Een WKO installatie is een zuinig systeem, dat zorgt voor een goede basis voor energieneutraliteit.
- Energiezuinig: een WKO installatie maakt gebruik van duurzame warmte en koude uit de bodem. Deze warmte en koude is ook nog eens kosteloos.
- Emissieloos: het is een goede keuze voor een all electric gebouw zonder emissie.
- Overstappen is makkelijk: het is makkelijk te koppelen aan een bestaand systeem. Hierdoor heeft de organisatie geen last als zij overstappen.
Hoe werkt warmte koude opslag?
Er zijn twee typen WKO systemen, open systemen en gesloten systemen. Hieronder wordt uitgelegd hoe elk systeem werkt:
Open WKO systeem
Bij een open WKO systeem wordt in de winter het gebouw warm gehouden met een warmtepomp die warmte haalt uit grondwater. Het grondwater koelt af en wordt weer teruggepompt in de koude bron. Tijdens de zomer pompt het WKO systeem dit afgekoelde water op en dat wordt vervolgens gebruikt als passieve koeling. Het daardoor opgewarmde water wordt weer teruggepompt in de warme bron. Dit proces herhaalt zich iedere keer.
Gesloten WKO systeem
Een gesloten WKO systeem maakt geen direct gebruik van grondwater, maar gebruikt een gesloten circuit met een vloeistof (vaak een mengsel van water en antivries) dat door bodemlussen in de grond wordt gepompt. Deze bodemlussen bestaan uit kunststofbuizen die in boorgaten in de grond worden geplaatst. De vloeistof circuleert door de buizen en neemt warmte op of geeft warmte af aan de grond, afhankelijk van het seizoen.
In 5 stappen een optimaal binnenklimaat
Wil jij graag een WKO installatie van BINK? Dat is geen probleem. Volg onderstaande stappen en jij kan binnenkort genieten van een duurzaam en aangenaam binnenklimaat.
- Vraag via ons contactformulier een vrijblijvende offerte aan of neem contact op door te bellen naar een collega.
- Een van onze experts zal contact opnemen om de wensen te bespreken en naar de situatie van het gebouw te kijken.
- Aan de hand van dit gesprek ontvang je een offerte.
- Heb je de offerte binnen? Dan maak jij de keuze of dit akkoord is.
- Is de offerte akkoord, dan komt een van onze installateurs het WKO systeem installeren naar afspraak.
Klant aan het woord
"Als ik zie hoe perfect alle kabels en leidingen zijn aangebracht, dan is het mij duidelijk: er is hier met liefde voor het vak gewerkt! "
Wij hebben de Brede School in Tholen geïnstalleerd. Het gehele bouwproces werd begeleid door JK Bouwconsult in opdracht van de Gemeente Tholen. Johan Koedood, namens JK Bouwconsult; “BINK mag trots zijn op dit project. Als ik zie hoe perfect alle kabels en leidingen zijn aangebracht, dan is het mij duidelijk: er is hier met liefde voor het vak gewerkt! Door heel het team van BINK is er hoogstaand kwalitatief werk geleverd!”
Meer over de ervaring van Johan KoedoodVoor wie is een WKO systeem geschikt
Steeds meer bedrijven stappen over op een WKO installatie. Je kan het systeem dan ook voor veel doeleinden toepassen. Onze systemen zijn onder andere geschikt voor:
- (Grotere) Utiliteitsgebouwen of winkelcomplexen
- Glastuinbouw
- Kleinere projecten met een recirculatie bron
- Nieuwbouwprojecten
- Renovatieprojecten, afhankelijk van de locatie en situatie
- Datacenters
Onderhoudscontract
Is er een prettig binnenklimaat in jouw pand, dan kan jouw personeel op een fijne en efficiënte manier werken. Wil jij dat jouw personeel op deze manier ongestoord hun werk kan verrichten? Dan is het een goed idee om jouw WKO installatie regelmatig te laten onderhouden. BINK kan je hierbij helpen. Heb je een storing, dan staan onze monteurs 24/7 voor je klaar. Je kan ook een onderhoudscontract afsluiten zodat een van onze monteurs standaard periodiek langskomt voor inspecties en onderhoud. Periodiek onderhoud zorgt ervoor dat jouw installatie een langere levensduur heeft en storingen worden voorkomen.
Gecertificeerd installateur
Wil jij een WKO systeem laten installeren, dan wil je er zeker van zijn dat er kwaliteit wordt geleverd. Bij BINK weet je zeker dat je hiervoor aan het goede adres bent. Wij zijn BRL-6000-21 gecertificeerd. Dit is een erkende kwaliteitsverklaring afgegeven door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit certificaat staat voor het ontwerpen, installeren en beheren van energiecentrales met bodemenergiesystemen voor individuele woningen, woongebouwen en/of utiliteitsgebouwen. Daarnaast hebben onze installateurs hart voor de zaak en beschikken over de juiste diploma’s en certificeringen.
BINK staat voor je klaar
Wil jij graag een WKO installeren laten aanleggen of zit je nog met een aantal vragen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier of neem contact op met een van onze experts. Zij beantwoorden graag alle vragen en voorzien jou met een passend advies.