Brandmeldinstallatie
Wanneer je veel op een plek aanwezig bent voor je werk, wil je dat deze goed beveiligd is tegen brand. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega's of anderen op de werkplek! Met een brandmeldinstallatie van BINK ben je verzekerd van een goed branddetectiesysteem! Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Lees snel verder of neem contact op met één van onze vakkundige adviseurs.
Vraag een offerte aanBrandmeldinstallatie kopen
Een brandmeldinstallatie wordt afgekort ook wel een BMI genoemd. Maar wat doet een BMI nu precies? Deze installatie zorgt ervoor dat er gemakkelijk en snel melding gemaakt wordt van brand in het gebouw. De BMI bestaat uit meerdere onderdelen zoals rookmelders en handmelders. De gehele brandmeldinstallatie stuurt andere installaties aan zoals ontruimingsalarmsystemen, branddeuren of blusinstallaties. Door middel van dit systeem wordt een brand zo snel mogelijk ontdekt. Hoe eerder de brand is ontdekt, hoe sneller iedereen in veiligheid kan worden gebracht.
Is branddetectie verplicht?
Overheid, gemeenten en verzekeraars eisen steeds vaker dat in nieuwe en bestaande gebouwen een brandmeldinstallatie wordt geïnstalleerd. De levering, installatie, het beheer en onderhoud van de brandmeldinstallatie moet door een CCV-erkend brandbeveiligingsbedrijf worden uitgevoerd. BINK is beoordeeld door Kiwa en voldoet aan alle eisen.
Veelal komt de eis voor een brandmeldinstallatie voort uit de functie van het gebouw. Zo is er in logiesgebouwen of kinderdagverblijven veelal een brandmeldinstallatie verplicht met volledige detectie. Voor andere gebouwen geldt dan weer de verplichting voor een niet automatische brandmeldinstallatie. De eis voor de omvang van de installatie wordt door de gemeente opgelegd in de gebruiksvergunning. De brandweer treedt dan als adviserende partij op richting de gemeente die gebruiksvergunning afgeeft. Een gebruiksvergunning heb je nodig om je gebouw in gebruik te mogen nemen.
Het kan ook zo zijn dat je verzekeringsmaatschappij een brandmeldinstallatie verplicht. Die verplichting komt dan meestal voort vanuit schade beperkend oogpunt. De verzekering heeft er immers baat bij om de schade te beperken bij brand. Op die manier kan men de kosten voor je premie laag houden.
Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL)
In het BBL wordt beschreven dat er in bepaalde gebouwen en objecten een brandmeldinstallatie verplicht aanwezig moet zijn. Deze brandmeldinstallaties moeten uiteraard beheerd en onderhouden worden. Daarbij komt ook nog dat in sommige gevallen een inspectiecertificaat verplicht afgegeven moet worden op de grond van het CCV-inspectieschema volgens het BBL. In ‘Bijlage 2’ van het BBL staat overzichtelijk weergegeven wat verplicht is in welke situatie.
NEN NORMEN BRANDMELDINSTALLATIE
In Nederland hanteren we gebruikelijke normen voor brandmeldinstallaties en ontruimingsalarminstallaties. De gebruikelijke normen die we gebruiken zijn NEN 2535, NEN2555, NEN 2575, NEN 2654-1 en NEN 2654-2. Bij de NEN 2535 en de NEN 2575 worden eisen gesteld aan het ontwerp, de uitvoering van het systeem, de compatibiliteit en ook de kwaliteit van het plaatsen van zowel de brandmeld- als ontruimingsinstallaties. De NEN 2555 is een veiligheidsnorm die geldt voor optische rookmelders. Bij de NEN 2654 worden er aanwijzingen gegeven en eisen gesteld aan het beheer, maar ook de eisen over controles en onderhoud van de beveiligingsinstallaties worden via deze norm gegeven.
Onderhoud
Middels periodieke inspectie wordt de brandmeldinstallatie goed onderhouden. Je sluit hiervoor een onderhoudscontract af. Het onderhoudscontract dient tevens als bewijs richting de eisende partijen. Het laat zien dat je aan je verplichtingen voldoet om een brand te voorkomen.
Klant aan het woord
"Met BINK schakelen we snel en persoonlijk, de lijntjes zijn kort"
Voor het logistieke bedrijf Bas Group BV (onderdeel van Raben Group) heeft BINK vier jaar geleden het technische aspect van het nieuwbouwproject neergezet. Dat doen wij nu ook voor uitbreiding. Van zonnepanelen, tot beveiliging en elektrotechniek; wij verzorgen het gehele pakket. Lorenzo Bas, CEO Bas Group BV: "BINK ontzorgt ons volledig."
Meer over de ervaring van Lorenzo BasDoormelding
Afhankelijk van de eisende partijen bestaat de mogelijkheid om bij brand door te melden naar een meldkamer. Indien de brandweer de eisende partij is zal de melding doorgestuurd worden naar de meldkamer van de regionale brandweer (RAC). In het geval dat de verzekering de eisende partij is zal de storingsdoormelding gestuurd worden naar een particuliere meldkamer (PAC). Met de betreffende meldkamer wordt een actiepatroon afgesproken in het geval van een brandmelding.
Certificering
In het geval van doormelding wordt altijd certificering van een goede brandmeldinstallatie vereist. Die certificering zorgt ervoor dat de installatie aan de basis kwaliteitseisen voldoet. Daarnaast wordt het risico op ongewenste, onechtelijke of valse meldingen tot een minimum beperkt. Hierdoor wordt onnodige actie van de meldkamer en het uitrukken van de brandweer voorkomen.
Leveranciers zoals Hertek en Siemens
Als beveiligingsinstallateur werken we graag met een aantal vaste en betrouwbare partners voor kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Hieronder een opsomming van de verschillende leveranciers. Slechts de hoofdleveranciers zijn hieronder weergegeven wat niet uitsluit dat we in sommige situaties ook samenwerken met andere leveranciers dan onderstaand vermeld. Neem contact op om specifieke wensen of leveranciers te bespreken.
- Hertek
- Siemens
- Hi-Safe Systems
- TEF
De installatiedeskundige van BINK staan voor je klaar
Ben je ook benieuwd wat BINK voor jou kan betekenen en welke brandmeldinstallatie het beste bij jouw bedrijf past? Met meer dan 40 jaar expertise in het vak, kan je bij BINK kwalitatief advies verwachten. Neem gemakkelijk contact met ons op door een vrijblijvende offerte aan te vragen via onderstaand formulier of bel naar 076 599 1700 om een afspraak te maken. Zo kunnen onze experts kijken welke brandmeldinstallatie het beste bij jouw bedrijf of woning past!