legionellapreventie

Legionellapreventie - BRL 6010 gecertificeerd bedrijf

Legionellapreventie voorkomt legionella en zorgt ervoor dat je voldoet aan de wettelijk gestelde eisen. BINK is een BRL 6010 gecertificeerd bedrijf dat legionellapreventie voor je kan uitvoeren. Voorkom dat het aantal bacteriën in het water toeneemt en hierdoor legionella een kans krijgt zich te ontwikkelen. Wij kunnen je helpen met het juist aanleggen van de waterleidingen, het uitvoeren van een risicoanalyse en het opstellen van een beheerplan.

Vraag een offerte aan

Legionellapreventie

Misschien vraag je je af wat legionellapreventie precies is. Legionellapreventie is het voorkomen van legionella; een bacterie die voorkomt in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater tussen de 20 en 50 graden. Van legionella kan je een infectie krijgen aan de luchtwegen. Hier kan je ernstig ziek van worden. Je kan legionella krijgen als je besmette druppeltjes waternevel inademt.

Legionellapreventie voor bedrijven is een vak apart. BINK weet dit als geen ander. Wij zijn BRL 6010 gecertificeerd en helpen je graag met het opstellen en uitvoeren van een risico analyse en beheersplan. Onze adviseurs zorgen ervoor dat het beheerplan op orde is zodat legionella geen kans heeft. Neem contact op voor meer informatie.

Legionella voorkomen bij collectieve watervoorzieningen

Voorkomen van een legionella besmetting is natuurlijk altijd beter dan genezen. Door je waterinstallatie goed aan te laten leggen, te onderhouden en beheren, verklein je de kans op legionella aanzienlijk.

BRL 6010 gecertificeerd

Bedrijven met een hoger risico

Voor sommige bedrijven gelden strengere regels voor legionellapreventie. Omdat mensen daar een hoger risico lopen om legionella te krijgen. Dit zijn:

 • Zwembaden en sauna's
 • Ziekenhuizen en zorginstellingen
 • Benzinestations en wegrestaurants met douches
 • Cellencomplex bij gevangenissen en politiebureaus
 • Jachthavens
 • Logiesverblijven zoals hotels, bed and breakfasts, bungalowparken en campings met meer dan 5 slaapplaatsen
 • Bedrijven met natte koeltorens, waterverneveling, luchtbevochtigers en/of mistsystemen

Verplichte regeling legionellapreventie voor bedrijven

Voor sommige bedrijven is legionellapreventie zelfs verplicht. Dit geldt voor bedrijven met een collectieve leidingwaterinstallatie en voor prioritaire instellingen. Prioritaire instellingen zijn collectieve ruimtes waar het risico op ziektegevallen door legionella groot is, bijvoorbeeld waar kwetsbare mensen zoals ouderen komen. Ouderen hebben vaak minder weerstand, waardoor een legionella besmetting levensgevaarlijk kan zijn. Ben je eigenaar van een pand waar het risico op legionella groot is, dan moet je een aantal verplichte maatregelen nemen.

Risicoanalyse en beheerplan

Een van de verplichtingen is dat er een risicoanalyse uitgevoerd moet worden door een BRL 6010 gecertificeerd bedrijf zoals BINK. Tijdens de risicoanalyse toetsen we de waterinstallaties op wettelijk gestelde eisen rondom legionella. Met deze analyse laten we je zien in hoeverre jouw leidingwaterinstallatie een risico loopt om besmet te raken met de legionellabacterie. Aan de hand van deze risicoanalyse stellen we een beheerplan op om te voorkomen dat er vervelende ziektes gaan ontstaan. Hoe gaat dit in zijn werk? We controleren eerst hoe het ervoor staat. Na de risico inventarisatie adviseren we wellicht om enkele aanpassingen te doen aan het leidingnet. Deze moet namelijk voldoen aan de norm NEN 1006. In het beheerplan komt te staan welke maatregelen er nodig zijn om de groei van de legionella tegen te gaan. Monsters nemen, meten van de watertemperatuur en leidingen doorspoelen zijn een aantal van deze maatregelen. Al deze stappen dragen bij aan legionellapreventie, zodat de bacterie geen kans krijgt om te groeien.

Maatregelen nemen en registreren

Aan de hand van het beheerplan worden maatregelen getroffen. In een logboek houd je bij welke maatregelen, controles en onderzoeken er zijn gedaan. Ook de resultaten leg je vast in dit logboek. Alle gegevens moeten minimaal drie jaar bewaard blijven.

Controle waterkwaliteit

Periodiek moet het water gecontroleerd worden op legionella. Dit moet gebeuren door een erkend monsternemer. Zitten in het watermonster meer legionellabacteriën dan 100 kolonievormende eenheden per liter, dan moet je maatregelen treffen. Als het om meer dan 1.000 kolonievormende eenheden per liter gaat dan moet je dit binnen 48 uur melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Je moet dan ook meteen actie ondernemen om de oorzaak van de legionellabesmetting op te lossen. Voor bad- en zwemwater gelden weer andere regels. Indien het water meer dan 100 kolonievormende eenheden per liter bevat moet dit meteen gemeld worden bij de provincie. De frequentie van het keuren is afhankelijk van de risico analyse die we uitvoeren.

Klant aan het woord

logorabengroup

"Met BINK schakelen we snel en persoonlijk, de lijntjes zijn kort"

Voor het logistieke bedrijf Bas Group BV (onderdeel van Raben Group) heeft BINK vier jaar geleden het technische aspect van het nieuwbouwproject neergezet. Dat doen wij nu ook voor uitbreiding. Van zonnepanelen, tot beveiliging en elektrotechniek; wij verzorgen het gehele pakket. Lorenzo Bas, CEO Bas Group BV: "BINK ontzorgt ons volledig."

Meer over de ervaring van Lorenzo Bas

BRL 6010 gecertificeerd

BINK is een BRL 6010 gecertificeerd bedrijf. Je kan BINK inschakelen voor het uitvoeren van legionella keuringen. BINK controleert of de waterinstallatie en leidingen legionella bevatten en voert ook een legionella risicoanalyse uit. Als jouw installaties risico’s bevatten dan stellen we een legionella beheerplan op. Wanneer je kiest voor een BRL 6010 gecertificeerd bedrijf zoals BINK, weet je zeker dat je aan de wettelijke verplichtingen voldoet. Aangezien legionella schadelijk is voor de gezondheid raden wij je sowieso aan om af en toe de installaties te controleren.

In vier stappen geregeld

Legionellapreventie is dus erg belangrijk. In vier simpele stappen leggen wij je uit hoe je legionellapreventie voor jouw bedrijf goed kan regelen.

 1. Vraag een offerte aan voor legionellapreventie.
 2. Een adviseur van BINK bekijkt samen met jou wat er nodig is aan preventie.
 3. BINK voert een risicoanalyse uit en stelt een beheerplan op.
 4. Zodra de situatie onder controle is kunnen jouw medewerkers, klanten, bezoekers en jijzelf veilig gebruik maken van de faciliteiten.

BINK staat voor je klaar

Wij zijn BRL 6010 gecertificeerd en helpen je graag met het opstellen en uitvoeren van legionellapreventie en het bestrijden van legionella. Onze adviseurs zorgen ervoor dat de legionellapreventie op orde is zodat legionella geen kans krijgt. Zorg voor een goede en veilige werkomgeving voor je werknemers of gasten. Neem contact op voor meer informatie over legionellapreventie of vraag een vrijblijvende offerte op maat aan.

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 uur tot 17:00 uur
bink groep 03