nen 3140 keuring

NEN 3140 keuring

Wil je verzekerd zijn van een veilige werkplek voor jouw werknemers? Door periodiek een NEN 3140 keuring te laten uitvoeren wordt er beoordeeld of de elektrische installaties op de werkplek veilig te gebruiken zijn. Op die manier minimaliseer je het risico op bijvoorbeeld brand of kortsluiting. Daarnaast voldoe je als werkgever aan de wettelijke verplichting om zorg te dragen voor een veilige bedrijfsvoering.

 

Wat is een NEN 3140 keuring?

De NEN 3140 keuring wordt uitgevoerd door een van onze NEN 3140 inspecteurs die controleert of alle elektrische installaties voldoen aan de veiligheidseisen. Deze heeft alle kennis en kunde in huis om de inspectie vakkundig uit te voeren. Zo worden er visuele controles en metingen uitgevoerd om te bekijken of de installaties aan de vooraf opgestelde norm voldoet. Door NEN, de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut, is de NEN 3140 norm gevormd. Wij leven deze norm na tijdens de periodieke keuring. Naderhand ontvang je van ons het inspectierapport. Indien nodig zullen wij aangeven hoe de installaties verbeterd kunnen worden.

Welke werkzaamheden worden er tijdens een NEN 3140 keuring uitgevoerd?

Tijdens een NEN 3140 inspectie worden verschillende aspecten getoetst van de bestaande elektrische installaties.

  • Visuele inspectie van risicovolle ruimten, machines en schakel- en verdeelinrichtingen.
  • Infraroodopnamen van schakel- en verdeelinrichtingen om de temperatuur te controleren.
  • Metingen en beproevingen waar noodzakelijk.
  • Rapportage met onze bevindingen en een verbeteradvies op maat.

 

Keuren elektrisch gereedschap

De NEN 3140 elektrische arbeidsmiddelen en NEN 3140 keuring installaties zijn twee losse en verschillende inspecties. Bij de 'NEN 3140 elektrische arbeidsmiddelen' wordt alleen het elektrische gereedschap gekeurd. Hiermee kom je tegemoet aan de eisen van de Arbowet en ben je ervan verzekerd dat alle elektrische installaties aan de vastgestelde veiligheidsnormen voldoen. Is alles in orde? Dan ontvang je een keuringssticker NEN 3140 voor op het gekeurde gereedschap.

Wil je meer weten over deze NEN 3140 keuringen en de bijbehorende kosten? Neem contact op met één van onze adviseurs.

inspectie

Is de keuring verplicht?

Is de NEN 3140 wettelijk verplicht? Het is niet wettelijk verplicht om een NEN 3140 keuring uit te voeren. Toch is het wel een manier om vorm te geven aan de wettelijke eisen van de Arbowet, voor een veilige bedrijfsvoering. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat de elektrische installaties waar je medewerkers mee werken veilig in gebruik zijn. Daarnaast wordt er ook gekeken op welke wijze de werkzaamheden worden uitgevoerd en of het beleid op het gebied van de bedrijfsvoering voldoet aan de kwaliteitsnormen. Verder kan de verzekering het verplicht stellen om een SCIOS Scope 8 keuring te laten uitvoeren.

Hetzelfde geldt voor een periodieke keuring conform de NEN 3140 arbeidsmiddelen. Ook dit is een manier om te laten zien dat je voldoet aan de Arbowet. Daarnaast kun je het keuringsrapport voorleggen aan de verzekering zodat je hiermee eventuele problemen kan voorkomen. 

Frequentie van deze inspectie

Op basis van de keuring wordt bepaald wat de staat van jouw installatie is en welke omstandigheden een rol spelen. Als er bijvoorbeeld veel veiligheidsrisico’s zijn, kan het nodig zijn om de keuring vaker uit te voeren. Dit wordt per situatie bepaald. Alle beïnvloedende factoren op het gebied van veiligheid zijn leidend voor het vaststellen van de geldigheid van het inspectierapport. De frequentie van een NEN 3140 inspectie wordt bepaald op basis van een puntensysteem. In de praktijk komt het er vaak op neer dat het NEN 3140 inspectierapport tussen de 3 en 5 jaar geldig is. Daarna is het tijd voor een nieuwe keuring.

Klant aan het woord

bink lorenzobas baslogistics 02

"Een volledige ontzorging van elektrotechniek"

Voor het logistieke bedrijf Bas Group BV zetten wij vier jaar geleden het technische aspect van het nieuwbouwproject neer. Dat doen wij nu ook voor de uitbreiding. Van zonnepanelen, tot beveiliging en elektrotechniek; wij verzorgen het gehele pakket. Lorenzo Bas, CEO Bas Group BV: “BINK ontzorgt ons volledig.”

Meer over de ervaring van Lorenzo Bas

Inspectierapport

Na het uitvoeren van de NEN 3140 keuring stellen wij een uitgebreid inspectierapport voor je op. Indien nodig stellen wij een overzicht op van maatregelen die ondernomen moeten worden om aan de veiligheidseisen te voldoen. Het inspectierapport is kort en bondig zodat het voor de verzekeraar in één oogopslag helder is hoe je aan de eisen tegemoet komt.

Herstelverklaring

Zijn er gebreken aan je elektrische installaties? Dan ontvang je naast het inspectierapport een herstelverklaring van ons. Als vakkundig elektrotechnisch bedrijf helpen we je graag om je elektrische installaties aan de normen te laten voldoen. Zodra dit is gebeurd zullen wij de herstelverklaring ondertekenen. De herstelverklaring kun je toevoegen aan het inspectierapport zodat je kunt aantonen dat je voldoet aan de NEN 3140-eisen.

Wie mag een NEN 3140 keuring uitvoeren?

Om ervoor te zorgen dat de NEN 3140 keuringen vakkundig worden uitgevoerd is er een systeem van kwaliteitswaarborging opgezet door de stichting SCIOS. Met een SCIOS Scope 8 certificering kan je aantonen dat je vakbekwaam bent en op de hoogte bent van alle ins en outs voor de NEN 3140 keuring. De NEN 3140 is namelijk de norm die wordt aangehouden bij de SCIOS Scope 8 certificering. Laat een NEN 3140 keuring, of dus ook wel SCIOS Scope 8 genoemd, uitvoeren door een van onze deskundige keurmeesters en je bent verzekerd van een veilige werksituatie.

BINK helpt je graag als erkend inspectiebedrijf

Wil je garanderen dat jouw elektronische installaties veilig werken en dat de werkzaamheden hiermee veilig worden uitgevoerd? Als vakkundig elektrotechnisch bedrijf voert een van onze NEN 3140 inspecteurs graag een grondige en complete NEN 3140 keuring uit. Nadat wij de keuring hebben afgerond, ontvang je een NEN 3140 rapport inclusief verbeteradvies op maat. Onze medewerkers zetten voortdurend een stapje extra en gaan altijd voor de beste oplossing zodat je elektrische installaties aan de norm voldoen. Dit is ook terug te zien in de lovende recensies, bekijk ze hier. Vraag direct een NEN 3140 keuring aan bij BINK om een veilige werkplek te garanderen! Bel voor direct contact met een van onze adviseurs naar 076 599 1700 of vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier. Onze adviseurs komen dan zo snel mogelijk bij je terug.

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
keurmeester