scios scope 10

SCIOS scope 10 keuring

Ben je op zoek naar een erkend en gecertificeerd keuringsbedrijf dat een SCIOS Scope 10 inspectie kan uitvoeren in jouw bedrijfspand? Het periodiek laten controleren van elektrische installaties op brandveiligheid is uiterst belangrijk. Bij BINK ben je voor deze inspectie aan het juiste adres. Ons team bestaat uit gecertificeerde werknemers die vakbekwaam zijn in het inspecteren en beoordelen van de brandveiligheid in jouw bedrijfspand.

Wat is een SCIOS Scope 10 keuring?

Tijdens een SCIOS Scope 10 keuring, welke gebaseerd is op de NTA 8220, krijg je inzicht in de brandrisico's van jouw elektrotechnisch materieel. Dit is erg belangrijk voor jouw bedrijf, omdat je via deze manier kans op brand in jouw pand kunt voorkomen. De SCIOS Scope 10 inspectie is ontwikkeld op verzoek van het Verbond van Verzekeraars. Met deze keuring ben je er van verzekerd dat je aan de polisvoorwaarden voldoet van jouw brandrisicoverzekering en de ARBO-wet.

Wat wordt er bij een SCIOS Scope 10 keuring geïnspecteerd?

Tijdens een SCIOS Scope 10 keuring wordt door onze inspecteur alle elektrische installaties geïnspecteerd. Hierbij wordt er gelet op de volgende aspecten: 

 • Groepenkasten worden beoordeeld op warmteontwikkeling door middel van thermografisch onderzoek.
 • De gehele werkingen van aardlekschakelaars worden gecontroleerd.
 • Er worden metingen verricht om vast te leggen of overbelasting kan leiden tot het uitschakelen van eindgroepen.
 • Aardingen worden gemeten om te kunnen bepalen of deze functioneel genoeg zijn om bescherming tegen brand te bieden.
 • De gehele installatie en de staat van de installatie plus overige apparaten en machines worden beoordeeld.
 • Er wordt gecontroleerd of diverse voorzieningen die bij een calamiteit kunnen worden ingezet aanwezig zijn.
 • Aan het einde van de inspectie wordt een inspectierapport opgesteld inclusief mogelijke aanbevelingen die opgelost moeten worden.
scope 10 keuring

Is het verplicht?

Een SCIOS Scope 10 is niet wettelijk verplicht. Het is echter wel mogelijk dat verzekeraars de gestandaardiseerde veiligheidsinspectie van het elektrotechnisch materieel eisen in een overeenkomst, bijvoorbeeld in de polisvoorwaarden van een brandverzekering.

Wanneer en hoe vaak moet het worden uitgevoerd?

Je vraagt je misschien af wat er wordt bedoeld met het periodiek uitvoeren van deze inspectie. In het algemeen is een inspectie eens in de 3 tot 5 jaar voldoende; zaken als veiligheidsrisico's, gebruik, kwaliteit, omgeving en toezicht kunnen er voor zorgen dat een inspectie vaker moet worden uitgevoerd. Een praktisch puntensysteem in de rapportage geeft aan hoe vaak de installatie(s) moet worden nagekeken. De geldigheidsduur van het rapport is dan ook net zo lang geldig als de vastgestelde frequentie van de inspectie (mits er geen andere eisen zijn van de verzekeringsmaatschappij). Zo weet je na de eerste inspectie wanneer de volgende moet plaatsvinden. Houd dit goed bij of sluit een onderhoudscontract af zodat je nooit zonder komt te zitten en aan de eisen blijft voldoen.

In 7 eenvoudige stappen een inspectie

Via de volgende eenvoudige stappen is duidelijk te lezen hoe het aanvragen van een SCIOS Scope 10 inspectie in zijn werking gaat:

 • Je vult het contactformulier onderaan de pagina in met jouw bedrijfsgegevens.
 • Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.
 • Per e-mail ontvang je een offerte.
 • Zodra de offerte akkoord is, wordt er contact met je opgenomen voor het maken van een afspraak.
 • Op de afgesproken dag komt er een inspecteur langs die de inspectie van de elektrische installatie uitvoert volgens de richtlijnen van Scope 10.
 • Je ontvangt na de inspectie een rapport met de eventuele verbeterpunten.
 • Na afloop wordt de factuur gestuurd.

Klant aan het woord

bink lorenzobas baslogistics 02

"Een volledige ontzorging van elektrotechniek"

Voor het logistieke bedrijf Bas Group BV zetten wij vier jaar geleden het technische aspect van het nieuwbouwproject neer. Dat doen wij nu ook voor de uitbreiding. Van zonnepanelen, tot beveiliging en elektrotechniek; wij verzorgen het gehele pakket. Lorenzo Bas, CEO Bas Group BV: “BINK ontzorgt ons volledig.”

Meer over de ervaring van Lorenzo Bas

Combineer de scope 10 en scope 8

Het is mogelijk om verschillende keuringen van elektrische installaties te combineren. Vaak wordt bijvoorbeeld de Scope 10 en Scope 8 keuring gecombineerd, omdat deze veel gemeen hebben. Je kunt deze keuringen tegelijkertijd laten uitvoeren om geld en tijd te besparen. Het voordeel van beide inspecties is dat jouw bedrijf voldoet aan de eisen van zowel de Arbowet als van de verzekeraar.

Met de SCIOS Scope 8 (NEN 3140) wordt er specifiek gekeken naar arbeidsveiligheid. Volgens de Arbowet moeten werkgevers zorgen voor veilige werkomstandigheden voor de werknemers. De SCIOS Scope 10 inspectie is gericht op de brandveiligheid en het signaleren van brandrisico’s. Beide inspecties zijn gericht op het elektrisch materieel, maar hebben een ander doel. Vandaar dat er vaak gekozen wordt voor een combinatie.

verplicht

Gecertificeerde bedrijven

Laat een inspectie uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf, zoals BINK. Zij horen zich te houden aan de door SCIOS opgezette certificeringsregeling. Hierin worden de kwalificatie-eisen gesteld voor bedrijven die de inspecties uitvoeren volgens de NTA 8220-methode. Al onze inspecteurs zijn gecertificeerd voor het uitvoeren van SCIOS Scope 10 en SCIOS Scope 8 inspecties.

Wat is het verschil met NTA 8220?

Een SCIOS Scope 10 is eigenlijk een NTA 8220 keuring uitgevoerd door een gecertificeerde partij. De SCIOS-certificatie staat onder toezicht van de Nederlandse Raad voor Accreditatie. Dat geeft opdrachtgevers de zekerheid dat de inspecteurs die zij inschakelen ook werkelijk hun vak verstaan en daarbij de juiste normen hanteren. Een NTA 8220 inspectie kan namelijk uitgevoerd worden door iedereen met kennis op het gebied van elektrische apparatuur en brandrisico's. Je hebt als opdrachtgever alleen geen bewijs van die kennis en kunde. Het is daarom ook vaak zo dat verzekeraars niet vragen om een NTA 8220 keuring, maar een SCIOS keuring (Scope 10).

BINK staat voor je klaar

Het is belangrijk dat je regelmatig jouw elektrische apparatuur met daarbij de bijbehorende brandrisico's laat inspecteren. Op dit gebied staat het team van BINK graag voor je klaar. Ben je geïnteresseerd in het aanvragen van een inspectie van jouw bedrijfspand? Neem dan contact op met een van onze adviseurs door te bellen naar 076 599 1700 of vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier. Onze adviseurs komen dan zo snel mogelijk bij je terug.

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
gecertificeerde bedrijven