Cultuurhuis De Nobelaer

De Nobelaer

20220223 denobelaeretten leur bink spotcompanion 0710
1637199435 53636a619d4275151298ca2a7c345dad863eac04969ed844ed6a3ea7b6680170 d 640

Projectinformatie

Opdrachtgever: Bouwbedrijf Vrolijk
Disciplines: elektrotechniek, beveiliging, solar en werktuigbouwkunde

Samen met Bouwbedrijf Vrolijk hebben wij cultuurhuis De Nobelaer in Etten-Leur gebouwd en geïnstalleerd. Het 5.000 m2 splinternieuwe cultuurhuis met theater, bibliotheek en kunstencentrum is een toekomstbestendig gebouw.

Projectpartners

In oktober 2019 startte de selectieprocedure waarbij verschillende aannemers hun referentieprojecten aan de Gemeente Etten-Leur presenteerden. Vijf bedrijven werden geselecteerd om in te schrijven en het Moerdijkse bouwbedrijf Vrolijk was er daar één van. "We hebben als partners voor dit project ingeschreven; Vrolijk als bouwbedrijf, BINK voor de elektrische installatie en installatiebedrijf KIN voor de werktuigbouwkundige installaties”, vertelt projectleider Fons Laurijssen van bouwbedrijf Vrolijk. Van alle inschrijvingen kwamen wij het beste uit de test en hebben we de aanbesteding gewonnen!

Veelomvattende technische installatie

Bij de bouw van De Nobelaer namen BINK en KIN gezamenlijk het complete installatiewerk voor hun rekening. “Het gaat in zo’n multifunctioneel gebouw om een zeer uitgebreide en complexe installatie die via een gebouwbeheersysteem te besturen is. Van verlichting tot ventilatie, van verwarming tot koeling en van een datanetwerk tot beveiligingsinstallaties. Als je alleen al kijkt naar de twee loopbruggen in de multifunctionele theaterzaal met ieder ruim 200 aansluitpunten voor theatertechniek, dan geeft dat wel aan dat dit voor ons een mooi en omvangrijk project was”, aldus John Antens, projectleider elektrotechniek bij BINK.

Veiligheid

Er werden hoge eisen gesteld aan de veiligheid van het nieuwe cultuurhuis. BINK zorgde ervoor dat de brandveiligheid en inbraakbeveiliging aan alle regels voldoen. Verder is de nieuwbouw voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van camerabeveiliging en toegangscontrole.

Duurzame installaties

Het cultuurhuis is door BINK uitgerust met 186 zonnepanelen. Samen produceren de panelen ruim 54.000 kWh aan zonne-energie per jaar. Genoeg om het verbruik van 18 huishoudens te compenseren en een CO2 uitstootbesparing van 34 ton per jaar.

KIN Installatietechniek heeft het cultuurhuis voorzien van de sanitaire en werktuigbouwkundige installaties. Zo hebben zij voorzien in de hemelwaterafvoer, riolering, waterleiding, brandbestrijding en het sanitair. Tevens hebben ze iedere gebouwfunctie voorzien van een eigen klimaatinstallatie om zo te voldoen aan de strenge geluidseisen. Verder is er een duurzame warmtepomp geïnstalleerd als opwekker voor o.a. de vloerverwarming, luchtverwarming en –koeling. De theaterzaal is zelfs voorzien van een BaOpt-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de lucht van de verwarming, ventilatie en koeling tochtvrij alle hoeken van de ruimte bereikt. Het CO2-niveau, de temperatuur en het vochtgehalte zijn altijd optimaal en er kan bovendien flink worden bespaard op energieverbruik. De totale klimaatinstallatie is bestuurbaar via een gebouwbeheersysteem.

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
medewerkers BINK