"Werk monteur elektrotechniek is heel afwisselend"

John

Al 37 jaar werkt John Antens uit Wernhout naar volle tevredenheid bij BINK. Zijn loopbaan van monteur naar projectleider elektro startte in Achtmaal, vervolgens verhuisde hij mee naar Zundert waar het familiebedrijf aan de Hofdreef nog verder groeide. De laatste jaren werkt hij vanuit Sprundel, waar het bedrijf sinds 2018 gehuisvest is. John vertelt over zijn team, de werkzaamheden van met name de monteurs en de afwisselende projecten.

johnantens

“Mijn projecten bestaan uit grote elektrotechnische projecten in de utiliteitsbouw, voornamelijk nieuwbouw. Met een team bestaande uit de werkvoorbereider, uitvoerder, hoofdmonteur, 1ste monteur, monteurs en assistent monteurs werken we samen aan een project. Als projectleider sta je aan het hoofd van deze opdracht en heb je rechtstreeks contact met de opdrachtgever, leveranciers en uitvoering. De uitvoerder of hoofdmonteur stuurt de monteurs aan en ziet toe op de planning,” geeft John beknopt de structuur weer.

johnantens opdewerkvloer

Project

John over het voortraject waarin de werkvoorbereiding plaatsvindt: “Dit gebeurt in overleg met de opdrachtgever, een proces dat gemiddeld drie maanden in beslag neemt.” Eenmaal afgerond gaat het project van start: “Samen met de opdrachtgever wordt een overall planning gemaakt die wij op dag-niveau uitwerken. Deze planning hangt op de bouwlocatie en geeft aan welke taken dagelijks moeten worden uitgevoerd zodat de uitvoerder/ hoofdmonteur zijn monteurs exact kan aansturen,” vervolgt John. 

Elektromonteur

“De werkzaamheden van een monteur elektrotechniek zijn heel divers. Denk aan de aanleg van kabels, het maken van aansluitingen en inbedrijfstellingen. Een uiterst precies werk waarbij onze technische tekeningen leidend zijn. De uitvoerder ziet toe op een juiste opvolging.” John over de voldoening: “Het leuke aan zo’n project is dat je het samen als team van A tot Z opbouwt. Een groot project kan wel meer dan een jaar duren, momenteel hebben we een mooi project lopen in Etten- Leur, de splinternieuwe Nobelaer. Een opdracht met veel elektrotechnische hoogstandjes zoals een gebouwbeheersysteem voor het intelligent aansturen van alle verlichting, de vele aansluitvoorzieningen op het podium en de theaterbruggen, het datanetwerk en beveiliging. Met een team van tien technici zijn we in dit cultureel centrum aan het werk. Dit in samenwerking met bouwkundig aannemer Vrolijk.”

Groei

De projecten van het bedrijfsonderdeel elektrotechniek bij BINK bevinden zich voornamelijk in West-Brabant. “Onze monteurs zijn uitgerust met een bedrijfscombo of -bus, de materialen worden aangeleverd op de bouwplaats.” De projectleider ziet een groeiende lijn in opdrachten uit de industriële sector: “Vooral de logistieke gebouwen, de zogenaamde warehouses. Ook scholen, kantoren en detailhandel weten ons bedrijf te vinden. Juist die verscheidenheid in opdrachtgevers maakt ons werk zo afwisselend”, vult hij aan. Een trend in de bouw is de industriële look waarbij installaties zichtbaar zijn. John daarover: “We werken al heel netjes, maar dat vergt nog meer precisie van onze monteurs. Goede monteurs zijn een must voor ons bedrijf. Door onze groei zijn we zoekende naar ervaren monteurs met ambitie om leerlingen te begeleiden. We hanteren de werktijden van de bouw, meestal van half acht tot kwart over vier. Ook met de vakanties lopen we parallel.”

Ambities

John over zijn loopbaan: “Ik kwam binnen als monteur en heb mezelf opgewerkt tot werkvoorbereider mbo-plus, en vervolgens tot deze functie, projectleider op hbo-niveau. Het bedrijf werkt mee aan de technische ambities van haar werknemers. We zijn ook een leerbedrijf en hebben diverse monteurs in opleiding, mbo niveau 3 en 4, die op de werkvloer kennis maken met de praktijk.” Op de vraag wat zijn werkgever naast een afwisselende job met gunstige financiën nog meer te bieden heeft antwoordt John: “Een heel actieve personeelsvereniging met uitstapjes naar voetbalwedstrijden, evenementen en gezellige borrels. Tenminste: in het pre-coronatijdperk.” 

Tekst en afbeeldingen: Corine Roks

Meer collega's aan het woord

edwinvanmook

"In 10 jaar tijd gegroeid naar team van 24 medewerkers "

Edwin

Op 1 maart 2022 bestaat het bedrijfsonderdeel beveiligingstechniek van BINK tien jaar. BINK, een familiebedrijf dat sinds 1979 is uitgegroeid van een eenmanszaak naar een betrouwbare dienstverlener met vier disciplines: elektrotechniek, beveiligingstechniek, zonnepanelen en installatietechniek. Bedrijfsonderdeel beveiligingstechniek startte klein, met Edwin van Mook aan het hoofd. Directeur beveiligingstechniek Van Mook vertelt over het begin, de groei en de ambities binnen deze discipline van BINK. 

Bekijk het verhaal van Edwin

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
medewerkers BINK