ontruimingsinstallatie

Ontruimingsinstallatie

Heb jij een ontruimingsinstallatie nodig? BINK ontwerpt, installeert en onderhoudt ontruimingssystemen volgens de geldende de wet- en regelgeving (NEN2575, NEN2535 en NEN2654-2 norm). Onze vakmensen staan voor je klaar en hebben voor iedere situatie een innovatieve oplossing.

Vraag een offerte aan

Wat is een ontruimingsinstallatie?

Een ontruimingsinstallatie is een belangrijk systeem als het gaat om veiligheid in panden. Het is een onderdeel van de brandmeldinstallatie en zorgt ervoor dat mensen op tijd een waarschuwing krijgen als er brand uitbreekt, een explosie voordoet of bij een andere calamiteit. Met een dergelijk systeem kan een ordelijke ontruiming plaatsvinden.

Is er brand, dan geeft een branddetectiesysteem (bestaande uit o.a. handbrandmelders en branddetectoren) een signaal af aan de ontruimingsinstallatie. Deze zorgt er weer voor dat alarmen, zoals sirenes of flitslichten, worden geactiveerd. Hierdoor kunnen mensen snel het gebouw verlaten voordat het te laat is. Er zijn verschillende typen ontruimingsinstallaties.

type a

Type A, gesproken woord

Bij ontruimingsinstallatie type A wordt tijdens noodsituaties gebruikt gemaakt van gesproken woord. Dit type wordt vaak ingezet voor grotere gebouwen zoals luchthavens, congres- en winkelcentra, waar de bezoekers de locatie niet kennen. Via luidsprekers die verspreid zijn over het gebouw, worden instructies gegevens zoals de evacuatieprocedure en waar de nooduitgangen zich bevinden. De NEN2575-1 stelt vast onder welke omstandigheden een type A ontruimingsinstallatie verplicht is. Over het algemeen is het van toepassing op gebouwen met een oppervlakte groter dan 10.000 m2, gebouwen met meerdere ruimtes waar meer dan 1000 mensen kunnen verblijven, gebouwen met een enkele ruimte waar meer dan 2000 mensen kunnen verblijven, of gebouwen die een hoogte hebben van meer dan 20 meter.

type b slow whoop

Type B, slow whoop

Ontruimingsinstallatie type B, bestaande uit slow whoop sirenes of indien nodig flitslichten, is effectief voor gebouwen waar visuele en auditieve signalen cruciaal zijn. Door het gebruik van flitslichten of akoestische signalen kun je met een type B installatie aanwezigen waarschuwen en laten over gaan tot het ontruimen van het object. Een ontruimingsinstallatie type B wordt gebruikt in gebouwen met een oppervlakte tot 10.000 m2, waarbij er geen ruimten zijn waar veel mensen gelijk aanwezig zullen zijn. Over het algemeen is dit type van toepassing in kantoren, winkels en basisscholen.

nen2654 2

Stille ontruimingsinstallatie

Een stil alarm is speciaal ontworpen voor branches waarin het belangrijk is dat waarschuwingen in stilte plaatsvinden. Dit kan het geval zijn in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en gevangenissen. Luide alarmsignalen kunnen paniek veroorzaken of vervelend zijn voor patiënten, bewoners en gevangenen. Bij stille ontruimingsinstallaties wordt er gebruikgemaakt van flitslichten en tekstberichten op displays. Deze waarschuwing is subtiel, effectief en zorgt ervoor dat de rust bewaard blijft als dat nodig is.

In slechts 5 eenvoudige stappen gerealiseerd

  1. Vraag via onderstaand formulier een offerte aan
  2. Onze expert neemt samen met jou de wensen door en bekijkt de situatie. Op basis daarvan wordt een advies op maat gemaakt.
  3. Ga je akkoord met de offerte? Dan plannen we een datum voor de installatie.
  4. Een van onze monteurs komt langs om de ontruimingsinstallatie te plaatsen.
  5. Daarna voelt iedereen zich veilig in jouw gebouw.

Klant aan het woord

logoplussupermarkt

"Plus Gommers, 10 jaar klant bij het bedrijfsonderdeel beveiligingstechniek van BINK"

‘Tien jaar klant zijn bij het jubilerende bedrijfsonderdeel beveiligingstechniek van BINK’, voor Rob Gommers van Plus Gommers een bewuste keuze. Als klant van het eerste uur, neemt hij ons mee in de waarden binnen zijn ondernemerschap en de overeenkomsten en ervaringen met BINK. We spreken hem in zijn supermarkt in het winkelcentrum van de wijk Kortendijk in Roosendaal. Waar zesendertig camera’s preventief bijdragen aan de beveiliging van zijn bedrijf en waar de beelden worden ingezet wanneer dat nodig is.

Meer over de ervaring van Rob Gommers

Wanneer is een ontruimingsinstallatie verplicht?

Een ontruimingsinstallatie is in veel gevallen verplicht. Dit komt naar voren in de NEN2575 en de NEN2535. Het hangt af van een paar verschillende dingen:

  • Type gebouw: zijn er veel of kwetsbare mensen aanwezig in jouw gebouw, dan ben je verplicht een ontruimingsinstallatie aan te leggen. Dit geldt onder andere voor ziekenhuizen, kinderdagverblijven, luchthavens, scholen, hotels en winkelcentra.
  • Hoogte van het gebouw: Hoogbouw heeft vaak eisen met betrekking tot ontruimingssystemen. Dit heeft te maken met de complexiteit bij evacuaties in hoge gebouwen.
  • Doel van het gebouw: ook het doel heeft hier invloed op. Wordt er gewerkt met gevaarlijke stoffen dan is een installatie in veel gevallen verplicht.

Verschil met een brandmeldinstallatie

Een brandmeldinstallatie en een ontruimingsinstallatie zijn twee verschillende dingen, maar je kan ze wel op elkaar afstemmen. Het doel en de functie zijn verschillend. Een brandmeldinstallatie is bedoeld om rook en brand te signaleren. Via akoestische alarmen en signalen worden mensen gewaarschuwd en kan een ordelijke ontruiming beginnen. Een ontruimingssysteem is bedoeld om deze evacuatie vlot te laten verlopen. Dit kan door middel van sirenes, gesproken tekst, visuele signalen, maar ook in stilte. Bij BINK je aan het juiste adres voor beide installaties.

BINK, jouw partner in brandveiligheid

Maatwerk
BINK biedt maatwerkoplossingen. We houden rekening met de wensen van de klant en eventuele eisen van externe partijen, zoals regelgeving vanuit de overheid in het Bouwbesluit.

 

 

Kwaliteit
We staan bekend om onze betrouwbare producten. We werken met hoogwaardige leveranciers en bieden beveiligingssystemen van hoge kwaliteit.

 

Persoonlijk
De persoonlijke en professionele benadering van onze vakmensen zorgt voor een prettige samenwerking en tevreden klanten.

 

Vakwerk
Ons werk is gebaseerd op deskundigheid en vakmanschap. Onze monteurs beschikken over de benodigde opleidingen en certificaten.

onderhoud door bink

Onderhoud en updates

Om ervoor te zorgen dat jouw installatie goed blijft werken, is onderhoud nodig. Dit kun je uitbesteden aan ons. Via een onderhoudscontract komen wij periodiek de installaties controleren en voorzien van de juiste updates. Onderhoud zorgt ervoor dat installaties langer meegaan en storingen voorkomen worden.  Al onze werkzaamheden doen we conform de geldende normen.

Onze adviseurs en monteurs staan voor je klaar

Heb jij nog vragen? Onze adviseurs helpen je graag verder en hebben voor iedere situatie een passende oplossing. Wil je graag een offerte aanvragen? Dat kan via onderstaand formulier.

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
medewerkers BINK