onderhoud door installateur bink

VRF systeem

Een VRF systeem is een efficiënt en flexibel klimaatsysteem dat veel comfort geeft. Het is een ideale oplossing voor gebouwen, waar ruimtes individueel bediend kunnen worden voor een juist binnenklimaat. BINK heeft ruime ervaring met het installeren en onderhouden van dergelijke systemen. Ons team zorgt ervoor dat jouw VRF systeem voldoet aan de hoogste normen en een goede prestatie levert. Laat een van onze experts met jou meekijken en ontvang een plan op maat.

Vraag een offerte aan

Wat is een VRF systeem

De afkorting VRF systeem staat voor Variable Refrigerant Flow systeem. Dit staat ook bekend als VRV systeem; Variable Refrigerant Volume systeem. Een VRF systeem is een geavanceerd HVAC systeem dat wordt gebruikt om warmte en koelte te regelen in gebouwen. Een dergelijk systeem gebruikt een centrale buitenunit, die weer verbonden is met meerdere binnenunits. Een VRF systeem onderscheidt zich van andere systemen, zoals een warmtepomp, vanwege de mogelijkheid om de koelvloeistof variabel te regelen. Dit gaat namelijk op vraag van de verschillende zones binnen een gebouw. Hierdoor is het systeem in staat om zowel te verwarmen als te koelen op verschillende plekken in het gebouw. Je kan op individueel niveau regelen wat er nodig is.

vrf systeem

De voordelen

 • Energie-efficiëntie: een van de grootste voordelen van een VRF systeem is de hoge mate van efficiëntie. Om het koelen en verwarmen op vraag te regelen, wordt alleen de op dat moment benodigde energie gebruikt. Ruimtes die niet in gebruikzijn, worden niet verwarmd of gekoeld. Dit leidt tot energiebesparing en een kleinere ecologische voetafdruk. Het VRF systeem haalt ca. 75% van de warmte uit de lucht wat een grote besparing aan elektriciteit oplevert.
 • Individuele zone controle: de mogelijkheid om iedere zone apart te regelen zorgt voor een hoge energie-efficiëntie. Deze mogelijkheid is een voordeel an sich. De temperatuur wordt aangepast aan de gebruiker van iedere ruimte. Zo kan ieder een comfortabel binnenklimaat voor zichzelf creëren.
 • Stille werking: VRF systemen maken erg weinig geluid. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor bijvoorbeeld slaapkamers, kantoren en hotelkamers.
 • Flexibiliteit: VRF systemen koelen en verwarmen niet alleen, ze kunnen ook de lucht ontvochten, op bijvoorbeeld een warme klamme dag.
 • Neemt minder ruimte in beslag: in vergelijking met andere HVAC systemen heeft een VRF systeem kleinere leidingen en neemt het minder ruimte in beslag. Ze zijn dus erg geschikt in gebouwen waar weinig ruimte beschikbaar is.

Toepassingen van Variable Refrigerant Flow

VRF systemen zijn ideaal voor gebouwen en ruimtes die behoefte hebben aan een individuele bediening per ruimte en waarbij een stille werking belangrijk is.

 • Appartementencomplexen: ieder appartement kan zelf de verwarming of koeling regelen.
 • Kantoren, scholen, winkels en winkelcentra: het is handig dat iedere ruimte apart bediend kan worden. Dit zorgt voor een prettige omgeving voor alle gebruikers.
 • Hotels: VRF systemen zijn ideaal voor hotels, omdat iedere kamer apart bediend kan worden en bovendien werkt het systeem uiterst stil.
 • Ziekenhuizen en zorginstellingen: hier worden ze ingezet vanwege de nauwkeurige temperatuurregeling, de stille werking en omdat de systemen betrouwbaar zijn. Dit is belangrijk tijdens operaties en in laboratoria.
 • Restaurants: voor restaurants is het handig dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen het eetgedeelte, de keuken en de bar.
 • Datacenters: voor datacenters is het cruciaal dat de apparatuur niet oververhit raakt, terwijl de kantoren behagelijk moeten zijn.

Laat jouw kosten berekenen

Ben je benieuwd naar de kosten van een VRF systeem in jouw situatie? Laat een van onze experts met je meekijken. Op basis van jouw behoeften en de situatie maken we een plan op maat dat bestaat uit een ontwerp en een uitgebreide kostenanalyse. Zo krijg jij inzicht in de verwachte investering zodat je de juiste beslissing voor jouw bedrijf kan nemen. Neem vandaag nog contact op voor een afspraak.

Klant aan het woord

20210616 binkgroep bredeschooltholen spotcompanion 0650

"Als ik zie hoe perfect alle kabels en leidingen zijn aangebracht, dan is het mij duidelijk: er is hier met liefde voor het vak gewerkt! "

Wij hebben de Brede School in Tholen geïnstalleerd. Het gehele bouwproces werd begeleid door JK Bouwconsult in opdracht van de Gemeente Tholen. Johan Koedood, namens JK Bouwconsult; “BINK mag trots zijn op dit project. Als ik zie hoe perfect alle kabels en leidingen zijn aangebracht, dan is het mij duidelijk: er is hier met liefde voor het vak gewerkt! Door heel het team van BINK is er hoogstaand kwalitatief werk geleverd!”

Meer over de ervaring van Johan Koedood

Onderhoud en inspecties

Onderhoud van je VRF systeem is cruciaal om problemen te voorkomen of om ze tijdig te signaleren. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je systeem, zorgt ervoor dat de betrouwbaarheid op peil blijft en dat het systeem goed blijft presteren. In sommige gevallen zijn onderhoud en inspectie verplicht. Bij BINK kun je een contract afsluiten, waarbij onze experts periodiek langskomen. Bij het onderhoud worden o.a. de filters vervangen, waardoor er geen vuil in de unit komt en hij langer meegaat. Zo blijft alles goed werken en worden storingen voorkomen. Door te investeren in goed onderhoud, bespaar je uiteindelijk geld.

contact Wilco

In 4 stappen een optimaal binnenklimaat

 1. Vraag een offerte aan voor een VRF systeem via onderstaand formulier.
 2. Een van onze adviseurs komt op locatie langs, neemt alle wensen door en bekijkt de situatie. Op basis hiervan maakt hij/zij een offerte op maat.
 3. Ga je akkoord met deze offerte? Mooi, dan kunnen we een afspraak voor de installatie inplannen.
 4. Op de afgesproken dagen komen onze monteurs de installatie vakkundig installeren.

Gecertificeerd installateur

Wil je graag een VRF systeem laten installeren, dan is het verplicht om dit door een gecertificeerde installateur te laten doen, conform Stek/BRL100 (F-gassen). Zorg ervoor dat je controleert of de installateur de benodigde certificeringen en licenties heeft. De installateurs van BINK bezitten allemaal de juiste certificeringen en hebben veel ervaring. Kies je voor BINK, dan kies je voor betrouwbaarheid en goed presterende systemen. Bekijk onze certificeringen.

Subsidie mogelijkheid

Bij de aanschaf van een VRF systeem is het interessant om te kijken naar de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling is een deel van de investering aftrekbaar. Door de EIA-regeling kan men in 2024 40% van de investering in een VRF systeem aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Je betaalt als bedrijf dan minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Er zijn wel voorwaarden waar je aan moet voldoen, wil je in aanmerking komen voor deze subsidie. Lees meer over de EIA regeling.

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
medewerkers BINK