20210210 binkgroep dongemondcollege raamsdonksveer spotcompanion 2142

EIA-regeling

De regeling voor kleinverbruikers

Sinds 2020 is de ondergrens van de EIA-regeling verlaagd naar 15 kilowattpiek. Dit betekent dat de kleinere systemen ook in aanmerking komen voor deze regeling. De overheid ondersteunt bedrijven met deze fiscale regeling bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Men kan door middel van de EIA-regeling 45%* van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaal je als bedrijf minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. 

*Vanaf 1 januari 2024 wordt het percentage van de energie-investeringsaftrek verlaagd van 45,5% naar 40%. Om optimaal gebruik te maken van de regeling doe je dus het beste de investering nog in 2023. Informeer naar de mogelijkheden bij BINK. 

Informeer mij over de mogelijkheden

Het doel van de energie-investeringsaftrek (EIA) is het stimuleren van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie, zoals zonnepanelen. Je kan door middel van de EIA-regeling 45,5%* van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaal je als bedrijf minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. 

Hoe werkt het belastingvoordeel?

In het jaar van aanschaf van de zonnepanelen mogen ondernemers een extra bedrag van de winst in aftrek brengen. De extra aftrek bedraagt voor elke kilowattpiek 45,5%* van € 750,-. De EIA gaat bijna altijd hand in hand met de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), die maximaal 28% van de investering bedraagt. Samen bedraagt dit dus een extra aftrek van maximaal 73,5%! Door de extra aftrekpost in het jaar van aanschaf betaalt de ondernemer minder belasting. De omvang hiervan is afhankelijk van het belastingtarief dat de ondernemer betaalt. De EIA- regeling is voor ondernemers zonder een B.V. het meest aantrekkelijk omdat het belastingtarief kan oplopen tot 49,5%, bij een B.V. ligt het tarief tussen 16,5 tot 25%. Omgerekend ligt de totale belastingvermindering tussen de 10 tot maximaal 30% van het aankoopbedrag.

De voorwaarden

Sinds 2020 is de ondergrens van de EIA-regeling verlaagd naar 15 kilowattpiek. Dit betekent dat de kleinere systemen ook in aanmerking komen voor deze regeling. Naast het minimale PV-vermogen van 15 kWp moeten de gebouwen wel over een maximale netaansluiting van 3x80 ampère beschikken.

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
medewerkers BINK