certificering brandmeldinstallatie

Inspectie en certificering brandmeldinstallatie

Het is natuurlijk heel belangrijk dat je je thuis, maar ook op je werk veilig en beschermd voelt tegen brand. Zo kan je ’s avonds met een veilig gevoel gaan slapen of juist ’s morgens met een fijn gevoel naar je werk toe gaan. Bij BINK kunnen we jouw woning of kantoor-/bedrijfspand beveiligen met een complete brandmeldinstallatie inclusief onderhoud, inspecties en certificaat! Service naar de klanten toe staat daarbij centraal. Wij geven je graag het beste advies en zorgen voor een oplossing op maat. Benieuwd naar onze mogelijkheden op het gebied van inspectie en certificering van brandmeldinstallaties? Neem dan contact met ons op via 076-599 17 00 of laat je gegevens achter in het contactformulier.

Wanneer moet een inspectie uitgevoerd worden?

Het doel van een brandmeldinstallatie is het signaleren en melden van brand. Het is van belang dat er periodiek een inspectie wordt verricht, om zekerheid te hebben over de uitvoering en status van jouw brandmeldinstallatie. Bepaalde gebouwen moeten, conform het bouwbesluit 2012, verplicht brandmeldinstallaties hebben die voorzien zijn van een inspectiecertificaat op grond van het CCV inspectieschema Brandmeldinstallaties.

Hoe lang is het inspectiecertificaat geldig?

Als pandeigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid in je gebouw conform Bouwbesluit 2012. De benodigde brandbeveiliging wordt gecreëerd door brandbeveiligingsinstallaties met daarbij de bouwkundige voorzieningen en de bijbehorende organisatorische maatregelen. Dit kan worden geïnspecteerd door een inspectie-instelling. Zodra alles in orde is, wordt het inspectiecertificaat aan jou overhandigd. Hiermee kun je aantonen dat de brandbeveiligingsinstallatie die bij jou in het pand of huis hangt, voldoet aan alle gestelde eisen. Vaak wordt hierop toegezien door brandweer in opdracht van de gemeente.

Als jouw brandmeldinstallatie een verplichte doormelding heeft naar de RAC (Regionale Alarm Centrale) van de brandweer, dan is het certificaat maximaal 1 jaar geldig. Is jouw brandsysteem niet voorzien van een doormelding, dan is het inspectiecertificaat maar liefst 3 jaar geldig. Dit certificaat moet je goed bewaren, want mocht er een keer iets misgaan, dan kun je het certificaat tonen aan bijvoorbeeld de brandweer. Ook is het belangrijk dat je dit certificaat kunt tonen aan je verzekeraar in het geval je bijvoorbeeld schade hebt aan je huis of pand.

inspectie

Wat wordt er geïnspecteerd?

De exacte inspectiepunten zijn terug te vinden in het zogenoemde CCV inspectieschema. Zodra de inspectie voltooid is zullen wij een inspectierapport opstellen met daarin alle geïnspecteerde punten.

Wat wel handig is om te weten, is dat een inspectiecertificaat pas kan worden verstrekt zodra er een inspectie is uitgevoerd én er een positieve conclusie op de doelstelling kan worden gegeven. Zodra deze eerste inspectie is voltooid, worden daarna periodieke inspecties uitgevoerd. Dit wordt gedaan om na te gaan of het systeem nog invulling geeft aan de doelstelling en of het systeem goed beheerd wordt. Afhankelijk van het soort brandmeldinstallatie en met daarbij de in het Bouwbesluit gestelde eisen, is de interval van deze inspectie 1 of 3 jaar.

Klant aan het woord

logorabengroup

"Met BINK schakelen we snel en persoonlijk, de lijntjes zijn kort"

Voor het logistieke bedrijf Bas Group BV (onderdeel van Raben Group) heeft BINK vier jaar geleden het technische aspect van het nieuwbouwproject neergezet. Dat doen wij nu ook voor uitbreiding. Van zonnepanelen, tot beveiliging en elektrotechniek; wij verzorgen het gehele pakket. Lorenzo Bas, CEO Bas Group BV: "BINK ontzorgt ons volledig."

Meer over de ervaring van Lorenzo Bas

Is een certificering brandmeldinstallatie verplicht?

Naast dat een brandmeldinstallaties moet worden beheerd en onderhouden is er in een aantal gevallen een inspectiecertificaat verplicht, dat is afgegeven op grond van het CCV-inspectieschema Brandmeldinstallaties volgens artikel 6.20 van het Bouwbesluit. Benieuwd of certificering verplicht is in jouw situatie? In Bijlage 1 van het Bouwbesluit staat duidelijk beschreven wat verplicht is in welke situatie. Valt jouw pand hier niet onder, dan is het niet verplicht. Toch kan het fijn voelen voor jezelf en je omgeving om de brandmeldinstallatie geregeld te laten inspecteren.

Indien de brandmeldinstallatie doormeldt naar de meldkamer van de brandweer is een certificaat verplicht. Dit om zo veel mogelijk valse meldingen te voorkomen. De geldigheidsduur van het certificaat is 1 jaar, anders is één keer in de drie jaar certificeren de eis voor de gebouwen beschreven in het Bouwbesluit.

Erkend beveiligingsbedrijf

Een ding is zeker, bij BINK krijg je advies en kwaliteit op maat speciaal voor jouw woning of bedrijf. Met meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van techniek en installaties, leveren wij de gewenste resultaten wat tot enthousiaste en tevreden klanten leidt. Daarnaast is BINK beoordeeld door Kiwa en voldoen we aan alle eisen voor de volgende certificaten:

  • BORG Technisch Beveiligingsbedrijf
  • Brandmeldinstallaties: Leveren
  • Brandmeldinstallaties: Installeren
  • Brandmeldinstallaties: Onderhoud

Hand in hand met een brandmeldinstallatie gaan; ontruimingsinstallatie, brandblusinstallatie en rookbeheersingsinstallatie. Wij kunnen je ontzorgen en voorzien van de juiste installaties en bijbehorende certificeringen.

Wat kan BINK voor jou betekenen?

Benieuwd naar de mogelijkheden die BINK jou kan bieden? Neem direct telefonisch contact op door te bellen naar 076 599 1700 of vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier. Onze adviseur neemt daarna zo snel mogelijk contact met je op om alle mogelijkheden te bespreken. Ons team staat voor je klaar en helpt je graag verder met de beste beveiliging voor jouw woning of pand!

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
certificaat ontruimingsalarm