beheer bmi

Beheer en onderhoud brandmeldinstallatie

Beheer en onderhoud van brandmeldinstallaties zijn belangrijk om ze goed te laten functioneren. BINK biedt professioneel beheer en onderhoud van brandmeldinstallaties aan. Ons ervaren team zorgt ervoor dat je aan alle gestelde eisen voldoet.

Vraag een offerte aan

Maandelijks beheer

Een brandmeldinstallatie moet maandelijks gecontroleerd worden door een opgeleid beheerder. Deze maandelijkse controle wordt verplicht door de NEN 2654. Dit maandelijkse onderhoud zorgt ervoor dat de werking van de brandmeldinstallatie geborgd is. De beheerder voert dan visuele controles uit van de brandmeldcentrale, het brandweerpaneel en de nevenpanelen. Ook wordt de doormelding van brand- en storingsmeldingen getest.

onderhoud brandmeldinstallatie

Onderhoud brandmeldinstallatie

Na de installatie van de brandmeldinstallatie is het belangrijk om na vier en acht maanden extra controles uit te voeren. Dit onderhoud omvat meer dan de maandelijkse controles. Naast het uitvoeren van dezelfde controles als bij het maandelijkse onderhoud, wordt onder andere ook de bereikbaarheid van verschillende melders getest. Op deze manier wordt gegarandeerd dat de brandmeldinstallatie goed functioneert.

Jaarlijkse inspectie

Het jaarlijks onderhoud is een uitgebreidere controle van de installatie, door een gecertificeerd bedrijf. Vanuit het bouwbesluit kunnen inspecties en certificaten worden geëist. Maar niet alleen vanuit het bouwbesluit, er zijn ook verzekeraars die hierom vragen. Worden jouw meldingen doorgemeld aan de meldkamer? Dan is een certificaat ook verplicht. Lees hier meer over de inspecties van brandmeldinstallaties via BINK.

onderhoudsdeskundige

Storingen

Heb je te maken met een storing aan jouw brandmeldinstallatie? Dan staat BINK iedere dag voor je klaar. Wij beschikken over een 24-uurs storingsdienst, waardoor je snel de storing kan melden. Onze storingsmonteurs zijn goed voorbereid met de vele materialen die ze bij zich hebben. Hierdoor kunnen ze veel problemen direct oplossen.

Wet- en regelgeving

Met een brandmeldinstallatie wil je natuurlijk brand signaleren en melden. Het is dan ook belangrijk dat het systeem optimaal werkt. Voor sommige gebouwen geldt dat ze, conform het bouwbesluit 2012, verplichte brandmeldinstallaties moeten hebben die voorzien zijn van een inspectiecertificaat. De inspectie wordt gedaan door een inspectie-instelling. Als alles in orde is dan ontvang je het inspectiecertificaat, waarmee je kan aantonen dat je aan de gestelde eisen voldoet. Er zijn gevallen waarbij een inspectiecertificaat niet verplicht is. Toch is het verstandig om jouw brandmeldinstallaties geregeld te laten controleren. Als een brand niet op tijd gesignaleerd wordt, kan het volledige pand afbranden met enormeschade als gevolg.

Klant aan het woord

logorabengroup

"Met BINK schakelen we snel en persoonlijk, de lijntjes zijn kort"

Voor het logistieke bedrijf Bas Group BV (onderdeel van Raben Group) heeft BINK vier jaar geleden het technische aspect van het nieuwbouwproject neergezet. Dat doen wij nu ook voor uitbreiding. Van zonnepanelen, tot beveiliging en elektrotechniek; wij verzorgen het gehele pakket. Lorenzo Bas, CEO Bas Group BV: "BINK ontzorgt ons volledig."

Meer over de ervaring van Lorenzo Bas

Uitbesteden aan een gecertificeerd onderhoudsdeskundige

Je kan binnen het bedrijf iemand aanstellen voor het beheer van de brandmeldinstallaties. Deze medewerker moet daarvoor opgeleid worden. De beheerder moet voldoende technische kennis hebben en bekend zijn met de brandmeldinstallaties die geïnstalleerd zijn. Hij hoeft hiervoor geen technische achtergrond te hebben. Het is een belangrijke taak, maar je moet er rekening mee houden dat het ook een zeer tijdrovende klus is. Je moet hierbij denken aan onderhoud, het vastleggen van documentaties en het oplossen van storingen. Je kan er ook voor kiezen om het beheer uit te besteden aan een gecertificeerd onderhoudsdeskundige. BINK kan je hierbij helpen. We zijn specialist op het gebied van beheren, onderhouden en keuren van brandmeldinstallaties.

Wat controleren we zoal?

We hebben hierboven al kort uitgelegd wat er tijdens de controles gebeurt. Tijdens het maandelijks onderhoud worden de urgente onderdelen gecontroleerd. Er wordt gekeken of de centrale goed bereikbaar is, een goede staat heeft en of hij goed gereinigd is. Werken de optische en akoestische indicatoren goed? Zijn de brandweerpanelen en nevenpanelen in goede staat? Worden meldingen goed doorgegeven?

Na vier en acht maanden vindt er een controle plaats die een stuk uitgebreider is dan de maandelijkse controles. Er wordt gekeken of er veranderingen zijn aangebracht in bijvoorbeeld de inrichting, het ventilatiesysteem of in de bouwconstructie die binnen de detectiezone valt. De doormeldfunctie voor de brandmeldingen en van de storingsmeldingen worden gecontroleerd. De alarmfunctie en uitschakelfunctie van iedere brandmeldinstallatie worden getest. Er wordt gekeken of alle melders vrij zijn van obstakels. Een uitgebreid onderhoud van je brandmeldinstallatie dus.

En als laatste vindt het jaarlijkse onderhoud plaats. Jaarlijks moeten alle sturingen van de brandmeldinstallatie worden gecontroleerd. Dit betreft de sturingen van bijvoorbeeld de ontruimingsinstallatie, liften, ventilatiesystemen, branddeuren, automatische melders, handbrandmelders, automatische blusinstallaties of andere systemen die door de brandmeldinstallatie worden aangestuurd.

Alle handelingen en gebeurtenissen met betrekking tot de brandmeldinstallaties moeten in een logboek worden bijgehouden. Hierin staat vermeld wanneer er brandmeldingen waren, storingen, de uitgevoerde controles, werkzaamheden met betrekking tot onderhoud van brandmeldinstallaties, reparaties en wijzigingen.

Wil jij een onderhoudscontract afsluiten?

Wil jij er zeker van zijn dat jouw brandmeldinstallatie goed blijft werken? Sluit dan een onderhoudscontract af bij BINK. Heb je hier nog vragen over of wil je graag een van onze experts spreken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
medewerkers BINK