zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen is een duurzame investering die je al gauw terugverdient. Door het plaatsen van zonnepanelen kun je duurzame stroom opwekken via je eigen dak en op deze manier flink besparen op je eigen energierekening. Zonnepanelen aanschaffen is nu extra aantrekkelijk doordat er verschillende regelingen zijn, zoals het 0% btw tarief en gemeentelijke subsidies.

Vraag een offerte aan

Waar moet je op letten als je zonnepanelen aanschaft?

Inmiddels liggen er op ruim 1,5 miljoen Nederlandse huizen zonnepanelen. Door de stijging van gasprijzen, subsidieregelingen en een kortere terugverdientijd worden zonnepanelen voor een bredere doelgroep aantrekkelijk. Maar waar moet je nu precies op letten als je zonnepanelen koopt? Wij helpen je graag op weg.

 

1. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Hoeveel zonnepanelen hangt af van meerdere factoren. Over het algemeen wordt aangeraden dat de hoeveelheid zonnepanelen die je koopt evenveel elektriciteit opwekt als dat je verbruikt. Maar dit moet natuurlijk wel kunnen. Wat zijn de mogelijkheden van jouw dak? Daarbij kijk je naar de afmetingen van het dak, maar ook hoe de situering is van je dak. Het beste is om zonnepanelen te plaatsen op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten. Anders is de opbrengst per zonnepaneel een stuk minder. Ook moet je kijken naar je eigen budget. Wellicht zouden 11 zonnepanelen het beste zijn in jouw situatie, maar vind je dit te prijzig.

 

 

2. Welk type paneel kies je?

Bij de keuze uit de verschillende soorten zonnepanelen, kun je kijken naar het soort paneel en naar het vermogen per paneel. Hoe meer vermogen, hoe meer groene stroom er wordt opgewekt. Zonnepanelen met meer vermogen leveren meer op, maar zijn ook een stuk duurder. Daarnaast kun je nog kijken naar het soort paneel. Welke kleur wil je bijvoorbeeld? De meeste zonnepanelen zijn donkerblauw of zwart. Wat betreft de kosten zijn de zonnepanelen vergelijkbaar dus kijk vooral naar wat jij het mooiste vindt.

3. Welke omvormer is geschikt voor jouw installatie?

Als je zonnepanelen koopt heb je ook altijd een omvormer nodig. Zonnepanelen maken gelijkstroom aan. Een omvormer zet deze gelijkstroom weer om in wisselstroom, wat uit jouw stopcontact komt. Een kwalitatieve omvormer bepaalt deels jouw opbrengst. Laat je goed adviseren over het vermogen van de omvormer in combinatie met het totale vermogen van jouw zonnepanelen. 

 

 

4. Heb je ook een thuisbatterij nodig?

Een thuisbatterij voor zonnepanelen zorgt ervoor dat je zelf opgewekte zonne-energie kan gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt. Met een thuisbatterij kun jij dus gebruik maken van de zelf opgewekte stroom in de avond of op een bewolkte dag. De batterij laadt op wanneer het zonnig is en slaat deze zonne-energie op om op een later tijdstips te gebruiken.

5. Koop bij een betrouwbare dealer

Zonnepanelen kopen bij een betrouwbare dealer is erg belangrijk. Zij kunnen je helpen als er iets aan de hand is met de installatie of als je bijvoorbeeld wilt uitbreiden. BINK heeft vanaf 2009 ervaring in zonnepanelen, beschikt over alle certificeringen en is een van de weinige erkende REC Trusted Installers. Een erkende REC Trusted Installer zorgt voor vijf jaar meer productgarantie.

   

De voordelen van zonnepanelen kopen bij BINK

In 2009 begon ons avontuur. We legden toen de eerste zonnepanelen in Zundert. Vanuit de hele straat was er veel belangstelling en zodoende zijn wij gegroeid tot dé specialist in zonnepanelen van Zuid-Nederland. Waarom kiezen voor BINK?

  • Persoonlijk advies en deskundigheid: onze medewerkers zijn kundig en hebben alle kennis in huis om in elke situatie een goede oplossing te vinden.
  • Garantie en service: Wij bieden 5 jaar garantie op het systeem. De zonnepanelen hebben een standaard garantie van 10 jaar en bovendien een vermogensgarantie van 25 jaar.

Vergelijken van merken en types

Bij BINK heb je de keuze uit verschillende merken en typen zonnepanelen. Wij delen hieronder graag enkele mogelijkheden met je. Wil je liever met je eigen ogen vergelijken of een advies op maat? Maak dan een afspraak in de showroom.

hiku7

Canadian Solar

Deze zonnepanelen komen oorspronkelijk uit, zoals de naam al doet vermoeden, Canada. Toch produceren ze al jaren ook kwalitatieve polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen in China. Waar ze inmiddels ook beursgenoteerd zijn. Canadian Solar is één van de vijf grootste zonnepanelenproducenten ter wereld in de wereld. Ze staan bekend om hun volledige inhouse productie en goede prijskwaliteit verhouding.

alpha

REC

De zonnepanelen van REC hebben een innovatief ontwerp, een hoog vermogen en daarnaast ook een hoge jaarlijkse opbrengst. Het is een toonaangevend Europees merk, geschikt voor woonhuizen en bedrijven. REC zonnepanelen hebben een hoge kwaliteit en ze zijn zeer betrouwbaar. Ze hebben een subtiel zwart design, functioneren ook prima op een schaduwrijke plek en hebben lage systeemkosten. De populairste modellen zijn de Alpha, N-Peak en Twinpeak.

Zonnepanelen kopen in 5 stappen

Steeds meer woningen hebben zonnepanelen. Dat komt omdat het tegenwoordig eenvoudig is om zonnepanelen aan te schaffen. Via 5 simpele stappen leggen wij je uit hoe zonnepanelen bij BINK kan kopen:

  • Vraag een offerte aan voor het kopen van zonnepanelen.
  • Een adviseur bekijkt samen met jou de mogelijkheden en zet samen met jou alle wensen op een rij.
  • Is het plan akkoord? Dan is het tijd om de installatie van de zonnepanelen in te plannen.
  • Onze monteurs installeren alles vakkundig op locatie.
  • Geniet van het besparen op energiekosten!

Klant aan het woord

kwekerij en imkerij den hill

"Aanleg zonnepanelen is keurig verlopen!"

Henk Boot, 2016: ''We zijn al jaren bezig met zoeken naar de juiste leverancier van zonnepanelen, en uiteindelijk zijn we bij BINK terecht gekomen. Duurzaamheid is echt de toekomst en daar willen we zeker aan meedoen. Daarnaast willen we natuurlijk ook besparen, want de centjes tellen ook mee. De installatie ziet er heel netjes uit en alles is goed verlopen!'' De heer Boot bespaart jaarlijks ruim €1.000,- met zijn installatie bestaande uit 21 Full Black Canadian Solar panelen.

Meer over de ervaring van Henk Boot

Wat is de gemiddelde prijs?

Het is logisch dat je je vooraf afvraagt 'wat kosten zonnepanelen?' of 'wat is de gemidelde prijs?'. Maar het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. De kosten van zonnepanelen zijn geheel afhankelijk van jouw wensen en situatie. Een groter gezin heeft bijvoorbeeld een grotere energiebehoefte en heeft dus meer zonnepanelen nodig. De kosten van het type zonnepaneel verschilt ook per merk, het vermogen, materiaal en afmeting. Duurdere zonnepanelen hebben wel weer een hoger rendement. Kijk bij het maken van de keuze dus niet alleen naar de kosten maar ook naar de opbrengsten. Maak je wensen kenbaar en wij maken een advies op maat.

zonnepanelen aanschaffen woning

Terugverdientijd berekenen

Dat zonnepanelen duurzaam zijn is een groot voordeel. Maar je wil natuurlijk ook dat deze investering financieel iets oplevert. Aan de hand van een eenvoudig voorbeeld geven we aan hoe lang het duurt om de zonnepanelen terug te verdienen:

Er zijn 12 zonnepanelen nodig om een gemiddelde gezinswoning te voorzien in eigen verbruik. De investering hiervan bedraagt €5.300. Het btw tarief is vanaf 1 januari 2023 0% waardoor de netto-investering op hetzelfde neerkomt. 

Zonnepanelen hebben een vermogen van 370Wp per paneel. Met 12 zonnepanelen komt dit neer op 4.000kWh per jaar. Gemiddeld ligt de elektriciteitsprijs op €0,23 per kWh. Hierdoor bespaar je €900,- per jaar op je energierekening en duurt het 6 jaar voordat je de zonnepanelen terugverdiend hebt.

Als de energieprijzen dalen, duurt het terugverdienen langer. Wanneer de prijzen stijgen, zal het terugverdienen juist sneller gaan.

Mogelijkheden voor subsidies

Er zijn landelijke subsidieregelingen en gunstige leningen via sommige gemeenten beschikbaar. Een voorbeeld van een landelijke subsidieregeling is de SDE (Stimulering Duurzame Energie). Heeft jouw bedrijf een netaansluiting die groter is dan 3x80 ampère en heeft jouw installatie een vermogen van meer dan 15 kWp? Dat zijn minimaal 50 zonnepanelen. Dan kom je in aanmerking voor deze subsidieregeling.

Ben jij geen grootverbruiker? Lees op de pagina over subsidies voor zonnepanelen de overige opties.

Iedere regio, provincie, gemeente of waterschap mag zelf bepalen hoe zij subsidiëren en welke voorwaarden daar tegenover staan. Het komt vaak voor dat een potje op is. Ook het maximale totale bedrag voor een subsidie kan weer per gemeente anders zijn. Daarom is het verstandig om zo vroeg mogelijk een subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. Dan is de kans minder groot dat het potje op is.

Het kan ook voorkomen dat jouw gemeente regelingen heeft die niet als subsidie op de Energiesubsidiewijzer staan aangegeven. Deze regelingen zijn voor inwoners die bijvoorbeeld gezamenlijk zonnepanelen willen kopen. Soms geldt de subsidie niet voor de zonnepanelen zelf, maar wél voor het organiseren van de gezamenlijke inkoop. Er is meer mogelijk dan je denkt. Ga dit bij jouw gemeente na als je zonnepalen wilt kopen.

Btw voor particulieren

Vanaf 1 januari 2023 zijn zonnepanelen in Nederland vrijgesteld van btw voor particulieren. Dit zogenoemde nultarief geldt voor zowel de aanschaf als installatie. Particulieren die zonnepanelen op hun woning of bijgebouw, zoals de schuur, willen plaatsen hoeven hierover geen btw te betalen.  

Door de btw op zonnepanelen van 21% terug te brengen naar 0%, hoeven particulieren bij de aanschaf geen btw meer terug te vragen bij de Belastingdienst, zoals de regeling voorheen was. Dit scheelt de koper en de Belastingdienst veel werk.

 

Gunstige leningen

Er zijn ook leningen die zonnepanelen kopen aantrekkelijker kunnen maken. De ene lening is landelijk en de ander weer gemeente afhankelijk. Zoals de Energiebespaarlening. Dit is een goedkope lening voor particulieren en VvE’s. Hiermee kunnen ze hun woning verduurzamen. De lening is landelijk beschikbaar. Lees meer over energiebespaarlening.

BINK; voor advies, installeren en onderhoud

Twijfel jij over het kopen van zonnepanelen of wil je graag nog extra advies? Bij BINK geven we op een deskundige manier antwoord op al jouw vragen. Onze specialisten hebben veel ervaring en weten voor elke situatie wel een passende oplossing te vinden. Wil je zonnepanelen laten leggen door erkende installateurs of heb je een vraag over het onderhoud? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 076 599 1700 of vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier, onze specialisten geven je graag advies op maat.

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
installeren