BINK helpt Zuivelfabriek De Graafstroom aan duurzame bedrijfsvoering
Zuivelfabriek De Graafstroom
De verduurzaming van Zuivelfabriek De Graafstroom is een bijzonder project. De fabriek bestaat al 115 jaar, maar is zeker niet oud in haar ideeën: als een van de eerste producenten van dit formaat gaat de bedrijfsvoering over van gas op stroom. Met BINK als aannemer én uitvoerder van de elektro, in samenwerking met Uticon Engineers.
Het was een pittig project op deze schaal, waarbij De Graafstroom het belangrijk vond om een partner in de elektrotechniek te vinden die meer kon doen dan alleen de uitvoering. “Meedenken, anticiperen en samenwerken met andere partijen die op hetzelfde traject werken. Daarnaast moest BINK veel overleggen met de energieleverancier. We zijn echt heel blij met de samenwerking. BINK handelt professioneel en is goed in het meedenken met de klant. Ook hun communicatie is erg prettig”, zo is Martijn de Vries, operations manager van De Graafstroom, lovend.
Gesloten systeem
De Graafstroom draait in de toekomst op een gesloten circulair systeem, dat zorgt voor zowel de warmte als kou. Daardoor gaat er geen warmte verloren. “Wij kunnen deze stap zetten, omdat onze totale bedrijfsvoering ongeveer net zoveel warmte als kou nodig heeft. Daardoor hoef je geen warmte van buitenaf te halen. We hadden eerst een klassieke situatie, met een stoomketel en ijswaterinstallatie”, vertelt Martijn. “De restwarmte gooiden we weg, zoals iedereen deed. Ik noem dat ook wel wegwerpwarmte. Heel zonde, natuurlijk.” Met het nieuwe systeem is dat niet meer nodig. De warmte blijft opgeslagen in het water, 1,5 miljoen liter in totaal, verdeeld over zes tanks. Door water als energiemedium te gebruiken hoeft de fabriek niet met chemische stoffen te werken.
Nauwkeurige planning
Het rondpompen van het water en de overdracht van warmte vraagt om een grote hoeveelheid elektriciteit. De Graafstroom had een extra aansluiting voor middenspanning nodig. BINK ontzorgde de producenten: de elektrotak van BINK regelde alles in het contact met de energieleverancier en realiseerde een transformatorhuisje, ook wel trafo genoemd, om de benodigde groene elektriciteit uit het net te kunnen halen.
Robbin Aerts, projectcoördinator elektrotechniek van BINK, legt uit waarom dit zo’n uitdagend proces was. “Het bedrijf had al een middenspanningstraject, maar daar moest een extra aansluiting bij. Het bestellen van de transformator duurt in deze tijd langer dan normaal. Daarnaast moet je snel met de netbeheerder om tafel om alles goed te regelen. Een gedegen planning was echt essentieel. Daarin neem je iedereen mee: van de specialisten die ergens op het traject hun werk moeten doen tot de opdrachtgever. Iedereen moet op tijd zijn of haar steentje bijdragen, om de deadline te halen. Dat is gelukt.”
BINK paste veel theoretische kennis in de praktijk toe. Zo vraagt voedselproductie om nog strengere eisen voor de veiligheid en hygiëne. Daarnaast moesten ze de systemen op zondag overzetten op het nieuwe net, vertelt Robbin. “Je kunt de koeien niet uitschakelen, de melkproductie gaat door en blijft aangevoerd worden. De hele fabriek draait op computers. De Graafstroom heeft hard gewerkt en goed gepland, zodat we alles op zondag konden overzetten.”
Kostenefficiënt
Zoals gezegd is Martijn namens De Graafstroom te spreken over de samenwerking met BINK. "Wij zijn een coöperatie en moeten daarin kostenefficiënt werken. We hoeven niet de goedkoopste prijs te hebben, maar willen wel de goede kwaliteit tegen een juiste prijs. We vergeleken verschillende partijen uit de markt. BINK kwam daar als beste uit. Achteraf is dat ook terecht gebleken. Wat ons betreft, was dit zeker niet de laatste samenwerking met BINK.”
Heb je vragen? Neem contact met ons op!