energieneutraal bouwen

Energieneutraal bouwen volgens de BENG eisen

Door energieneutraal te bouwen krijg je een woning of gebouw dat geen of zeer lage energiekosten heeft. Een milieuvriendelijke gebouw tocht niet, heeft vloeren die altijd warm aanvoelen en er is altijd aanvoer van verse lucht zonder dat hiervoor een raam open hoeft. Daarnaast is energieneutraal bouwen goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. BINK is dé expert op het gebied van het adviseren en installaren van een  energieneutrale installatie volgens de BENG eisen.

Vraag een offerte aan

Wat is energieneutraal bouwen

Energieneutraal bouwen wil zeggen dat een gebouw volledig wordt voorzien van duurzame energie. Energieneutrale gebouwen gebruiken geen energie die afkomstig is van fossiele of nucleaire brandstoffen. De energie die je gebruikt, wordt opgewekt door de het gebouw zelf. Alles is volledig elektrisch en er is geen gasaansluiting meer. Energieneutrale gebouwen hebben veelal zonnepanelen, een zonneboiler, goede vloer-, gevel- en dakisolatie en een warmtepomp. Energiezuinig dus. Dit is beter voor het milieu, want de CO2-uitstoot vermindert aanzienlijk. Maar het is ook een stuk beter voor je portemonnee. Je hebt namelijk minder energie van het net nodig.

Nieuwbouw en verbouw

Bij de nieuwbouw van gebouwen zoals van kantoren, distributiecentra, schoolgebouwen, productiehallen en ook woningen is de eis om bijna energieneutraal te bouwen. Echter is energieneutraal bouwen niet alleen voor nieuwbouw. Ook bestaande bouw kan energieneutraal worden verbouwd. Heb je een bestaand pand met een slecht energielabel dan kan het aantrekkelijk zijn het pand goed aan te pakken. Ook is mogelijk dat je moet verduurzame wegens de energielabel c eis voor kantoren. Het energiezuinig maken van je pand is een ingrijpend project, maar daarna kan je er ook van profiteren. Je bespaart namelijk aanzienlijk op je energierekening. Wil je jouw bestaande bedrijfspand verbouwen en energieneutraal maken volgens de BENG eisen? Vraag dan advies aan een van onze adviseurs.

duurzame ledverlichting

Onze energiezuinige installaties

    • LED verlichting
    • Vloerverwarming, op een lage temperatuur
    • Zonneboiler
    • Warmtepomp
    • Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.
    • Zonnepanelen
    • Meetapparatuur

Staat de installatie die jij wenst hier niet tussen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Wij creëren namelijk duurzame installaties toegesneden op jouw organisatie, wensen en omstandigheden.

De bouw van een energieneutraal gebouw

Bij energieneutraal bouwen is een goede samenwerking tussen architect, aannemer en uitvoerende partij van belang. Vanaf het ontwerp moet er al rekening worden gehouden met het energieneutraal maken van het gebouw. BINK is de uitvoerende partij die zowel elektra, werktuigbouwkundige zaken als zonnepanelen en klimaat warmtepompen  kan installeren.

BENG eisen

Vanaf 1 januari 2021 geldt dat alle nieuwbouw moet voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Er gelden drie eisen:

  • De maximale energiebehoefte in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m² jr).

Deze eis gaat over jouw energiebehoefte, die gebruikt wordt om gebouwen te verwarmen of te laten koelen.

  • De primaire fossiele energie-indicator in kWh/m2.

BENG maakt onderscheid in energie: alternatieve energiebronnen (bijvoorbeeld zonnepanelen) en fossiele bronnen (zoals een gasgestookte CV-ketel). BENG stelt een maximum aan fossiele bronnen. Om hieraan te voldoen kun je denken aan een elektrische warmtepompsysteem of zonnepanelen.

  • Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.

Minimaal de helft van jouw energieverbruik moet komen uit een duurzame bron zoals zon, wind of warmte van de lucht.

Klant aan het woord

bink   henri de bruijn   qnp   04

"Vooruitstrevende en energiezuinige techniek"

QNP, dé ICT-partner in West-Brabant, opende begin dit jaar een gloednieuw vooruitstrevend bedrijfspand in Breda. Eén van de belangrijkste doelstellingen van de QNP-nieuwbouw was een zo energiezuinig mogelijk pand te realiseren. Aan ons de eer om de elektrotechniek, beveiliging en zonne-energie te verzorgen. Henry de Bruijn, Algemeen directeur QNP: “BINK kent eenzelfde DNA als wij: kwalitatief, klantgericht en persoonlijk.”

Meer over de ervaring van Henry de Bruijn
energiezuinig gebouw

De voordelen van een energiezuinig gebouw

1. Beter voor het milieu: minder CO2-uitstoot

Energieneutrale woningen en gebouwen stoten aanzienlijk minder CO2 uit dan reguliere gebouwen. Als een gebouw goed energieneutraal gebouwd is, verbruikt het vier tot vijf keer minder energie.

 

 

2. Besparen op energiekosten

Energieneutraal bouwen scheelt je maandelijks erg veel geld. Met bijvoorbeeld zonnepanelen bespaar je op energiekosten. Naar verwachting zal de prijs voor energie alleen maar toenemen. Daardoor is het op termijn voordeliger om energieneutraal te bouwen.

 

3. Beter comfort en gezond leefklimaat

Energiezuinig bouwen zorgt voor extra comfort door goede isolatie (voor zowel warmte als geluid), geen koude tochtstromen doordat naden en kieren goed zijn afgewerkt en vloer- en/of muurverwarming.

 

 

4. Vergroot de financiële waarde

Energieneutraal bouwen vergroot de waarde gebouwen. De eisen zullen alleen maar toenemen, zo ook de kosten voor energie. Energieneutraal bouwen zorgt voor een hogere marktwaarde van je pand en een hogere huur- en beleggingswaarde voor kantoren.

 

5. Maatschappelijk verantwoord

Bedrijven die energieneutraal bouwen hebben een voorbeeldfunctie. Het laat zien wat zij belangrijk vinden. Het wordt als positief ervaren als bedrijven investeren in energieneutrale gebouwen.

 

 

6. Voorbereid op de toekomst

Energieneutraal bouwen gaan we uiteindelijk allemaal. Gebouwen die nu al energieneutraal gebouwd worden, profiteren nú al van alle voordelen.

Subsidies en fiscale regelingen

De overheid stimuleert duurzaam bouwen door middel van het uitgeven van gunstige leningen, fiscale voordelen en subsidieregelingen voor particulieren, mkb’ers, VVE, organisaties en grote ondernemingen.

  • ISDE subsidieregeling

de Investeringssubsidie Duurzame Energie is voor zowel woningeigenaren als zakelijke gebruikers. Deze subsidie geldt voor meerdere duurzame investeringen. Zo kun je subsidie aanvragen voor een warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen, maar ook voor isolatiemaatregelen en kleinschalige windturbines.

  • EIA regeling

De overheid ondersteunt bedrijven met de EIA regeling bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Men kan door middel van de regeling 45% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaal je als bedrijf minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

  • MIA en Vamil

Ondernemers kunnen ook gebruik maken van de MIA en Vamil regeling. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Dit levert je een liquiditeits- en rentevoordeel op.

  • SDE+ subsidiergeling

Wilt u grootschalig duurzame (hernieuwbare) energie produceren? Of CO2-verminderende technieken toepassen? Dan kunt u subsidie aanvragen vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Deze regeling is voor bedrijven en non-profitorganisaties.

Het verschil tussen energieneutraal en klimaatneutraal

Energieneutraal en klimaatneutraal zijn twee verschillende begrippen. Energieneutrale gebouwen verbruiken evenveel energie als dat ze opwekken. De opgewekte energie en de energie die verbruikt wordt zijn in balans. Een gebouw is klimaatneutraal als het pand alleen duurzame energie verbruikt. Er is dan geen sprake van CO2-uitstoot. Maar zo’n pand hoeft niet per definitie energieneutraal te zijn.

BINK staat voor je klaar

Een energieneutraal gebouw zorgt voor enorm veel comfort. Het is goed voor het milieu vanwege energiebesparende maatregelen en het is goed voor de portemonnee. Een win-win situatie! Wil jij nu al profiteren van al deze voordelen? BINK is de expert op het gebied van energieneutraal bouwen volgens de BENG eisen. Neem contact op met een van onze adviseurs via 076 599 1700 of het onderstaand formulier en je ontvangt een advies op maat door een van onze specialisten.

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
klimaatneutraal pand