SCIOS Scope 12 keuring
Bedrijven met zonnepanelen moeten meestal bij verzekeraars aantonen dat de zonnepaneleninstallatie veilig gemonteerd is en goed onderhoud wordt. Door de SCIOS Scope 12 keuring kan de veiligheid gewaarborgd worden. Met een inspectie realiseer je een veilige werkomgeving voor jou en je werknemers en maakt het mogelijk om een verzekering af te sluiten. Wil jij een SCIOS Scope 12 keuring laten uitvoeren voor jouw zonnepaneleninstallatie? Neem dan contact op met BINK, voor een vrijblijvende offerte.
Vraag een offerte aanWat is een SCIOS Scope 12 keuring voor zonnepanelen?
SCIOS Scope 12 keuring is een methode om de zonnestroominstallatie te inspecteren. Tijdens deze keuring wordt de elektrische veiligheid en de brandveiligheid van de installatie in kaart gebracht, vanaf de zonnepanelen tot aan het koppelpunt. Een SCIOS Scope 12 keuring is niet verplicht vanuit wetgeving, maar sommige verzekeraars vragen hier wel om.
Eerste bijzondere inspectie (EBI)De eerste inspectie wordt ook wel eerste bijzondere inspectie (EBI) genoemd. Deze inspectie is net wat anders dan de vervolginspecties die daarna komen, ook wel aangeduid als periodieke inspectie (PI). Tijdens de eerste bijzondere inspectie wordt de complete installatie beoordeeld: de zonnepanelen, omvormers, connectoren en de meterkast waar het systeem op is aangesloten. Er wordt met name gelet op brandrisico’s, elektrische veiligheid en hoe de zonnepanelen zijn aangelegd. De inspecteur kijkt ook of het dak voldoende draagkracht heeft. | Periodieke inspectie (PI)Alle vervolginspecties noemen we periodieke inspecties. Ook tijdens deze inspectie kijkt de inspecteur naar de bouwkundige constructie, brandrisico’s en elektrische veiligheid. Hij/zij geeft tips om de brandveiligheid met betrekking tot de zonnestroominstallatie te verhogen en geeft aan wat de aandachtspunten zijn. Na afloop krijg je een rapport waarin afwijkingen staan vermeld en welke om een oplossing vragen. |
Welke werkzaamheden worden er uitgevoerd
Tijdens de keuring worden een aantal onderdelen van de installatie gecontroleerd, van zonnepanelen en omvormers tot en met de meterkast. Er worden een aantal tests uitgevoerd, zoals:
- Visuele inspecties van de zonnestroominstallatie
- Metingen van installatie
- Beproevingen
Van te voren worden er een aantal documenten gecontroleerd:
- Verklaring bouwkundige constructieberekening
- Legplan
- Installatietekeningen
Wanneer en hoe vaak moet het worden uitgevoerd?
Volgens Scope 12 zou over het algemeen een inspectie eens in de drie tot vijf jaar moeten volstaan. Veiligheidsrisico’s, het gebruik, de kwaliteit en de omgeving kunnen ervoor zorgen dat een inspectie vaker moet plaatsvinden. Via een praktisch puntensysteem in de rapportage wordt aangegeven hoe vaak een installatie moet worden gecontroleerd. De geldigheidsduur van de rapportage is net zo lang als de frequentie die is vastgesteld (tenzij de verzekeringsmaatschappij iets anders eist). Na de eerste inspectie weet je meteen wanneer de volgende inspectie plaatsvindt. Dit moet je zelf goed bijhouden of je kan een onderhoudscontract afsluiten. Door het afsluiten van een onderhoudscontract ben je er zeker van dat je altijd aan de eisen voldoet.
Is de inspectie verplicht?
Momenteel is de SCIOS Scope 12 keuring nog niet verplicht. Je kan zelf ervoor kiezen of je je zonnestroominstallatie wilt laten inspecteren of niet. Om veiligheidsredenen raden wij aan om dit toch periodiek te laten doen. Het kan voorkomen dat een SCIOS Scope 12 inspectie wordt geëist door je verzekeringsmaatschappij. Als dit het geval is, ben je wél verplicht om een SCIOS Scope 12 keuring te laten uitvoeren.
Klant aan het woord
"Een volledige ontzorging van elektrotechniek"
Voor het logistieke bedrijf Bas Group BV zetten wij vier jaar geleden het technische aspect van het nieuwbouwproject neer. Dat doen wij nu ook voor de uitbreiding. Van zonnepanelen, tot beveiliging en elektrotechniek; wij verzorgen het gehele pakket. Lorenzo Bas, CEO Bas Group BV: “BINK ontzorgt ons volledig.”
Meer over de ervaring van Lorenzo BasOntvang een inspectierapport
Een SCIOS Scope 12 inspectie wordt geregistreerd in een landelijk portaal. De resultaten van de inspectie worden in dit portaal vermeld. Als er tijdens de SCIOS Scope 12 inspectie constateringen zijn waar iets mee moet gebeuren dan ontvang je een ‘Verklaring met constateringen’. Wanneer bij een vervolginspectie blijkt dat de constateringen zijn weggenomen dan wordt de registratie aangepast naar ‘Verklaring zonder constateringen’. Dit moet volgens de SCIOS certificatieregeling via een herinspectie. Het wijzigen naar een ‘Verklaring zonder constateringen’ moet binnen 12 maanden na de inspectie plaatsvinden.
Gecertificeerde bedrijven
Alleen gecertificeerde bedrijven mogen SCIOS Scope 12 inspecties uitvoeren. Dit zijn inspectiebedrijven die een geldig SCIOS certificaat hebben. Deze certificaten worden uitgegeven door een geaccrediteerde Certificatie-instelling (CI). BINK werkt samen met gecertificeerde partijen die voldoen aan de SCIOS-richtlijnen, om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen op een veilige en efficiënte manier worden geïnspecteerd en onderhouden.
Wat zijn de kosten?
De kosten van een SCIOS Scope 12 inspectie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het aantal zonnepanelen en omvormers die op het dak liggen. Ook moet de installatie veilig en goed bereikbaar zijn voor de keuring, anders komen er kosten bij voor het huren van een hoogwerker. Ben je benieuwd wat de kosten zijn voor een SCIOS Scope 12 inspectie in jouw situatie? BINK maakt graag een offerte op maat.
Regel het in 7 eenvoudige stappen
Een SCIOS scope 12 inspectie is makkelijk aan te vragen. Via de volgende stappen kun je dit eenvoudig doen:
- Vul het contactformulier in dat onderaan de pagina staat.
- Een van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.
- Via een e-mail ontvang je van ons een offerte op maat.
- Indien de offerte akkoord is, nemen we contact met je op om een afspraak te maken.
- De inspecteur komt langs en voert de inspectie uit volgens de richtlijnen van Scope 12.
- Na afloop van de inspectie krijg je een rapport met eventuele verbeterpunten.
- Als alle stappen zijn doorlopen ontvang je een factuur van ons.
Combinatie van verschillende inspecties
De SCIOS Scope 8, 10 en 12 hebben inspectiepunten die overeenkomen. Dit maakt het eenvoudig om de inspecties te combineren met elkaar. Je kan de keuringen dus op hetzelfde moment laten uitvoeren.
Bij een SCIOS Scope 8 inspectie wordt er gekeken naar arbeidsveiligheid. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. De SCIOS Scope 10 inspectie kijkt naar brandveiligheid en brandrisico’s. Beide inspecties kijken naar het elektrisch materieel, maar hebben wel hun eigen doel. Het is dus handig om deze inspecties te combineren.
BINK staat voor je klaar
Op het gebied van inspecties voor jouw elektronische installaties helpt BINK je graag verder. Bij BINK staan de kernwaarden kwaliteit en veiligheid centraal. Daarom werken wij samen met gecertificeerde inspecteurs die beschikken over de juiste kennis en expertise. Heb je interesse in een van onze diensten, vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier of bel voor direct contact naar 076 599 1700. Ons team staat je graag te woord.