gbs systeem

Gebouwbeheersysteem

De verwarming en verlichting uitdoen als de bewegingsmelder in de gaten heeft dat er niemand meer is? Printers uitschakelen als het alarm wordt ingesteld? Dat kan allemaal met een gebouwbeheersysteem. Koppel al jouw installaties voor een veilig en energiezuinig gebouw. BINK staat voor je klaar met vakkundigheid en advies op maat.

Vraag een offerte aan

Wat is een gebouwbeheersysteem?

Een gebouwbeheersysteem is één centrale regeling voor alle verschillende installaties binnen een gebouw. Het gaat hierbij vooral om elektrische en werktuigbouwkundige installaties, zoals bijvoorbeeld de beveiliging, klimaatinstallaties en verlichting. De benaming gebouwbeheersysteem wordt vaak afgekort tot GBS. Vanuit één systeem kan je alle installaties centraal aansturen en monitoren, zelfs op afstand. Om een concreet voorbeeld te noemen: een conciërge van een school hoeft niet meer handmatig apparaten uit te zetten bij de sluiting van het pand. Er kan worden ingesteld dat de printers uitschakelen na een bepaalde tijd of bij het instellen van het alarm. Daarnaast kan hij ook het energieverbruik monitoren, om afwijkingen te zien en energie te besparen. Een gebouwbeheersysteem is dé oplossing voor het beheren van je gebouw.

gebouwbeheersysteem

De voordelen

Gebouwbeheersystemen hebben een paar belangrijke voordelen:

  1. Wanneer je kiest voor een gebouwbeheersysteem kies je voor gemak. Vanaf één centraal punt beheer jij alles. Door deze centrale aansturing heb je altijd de juiste temperatuur en gezonde en frisse lucht wat zorgt voor een optimaal werkklimaat.
  2. Door een gebouwbeheersysteem kan er veel energie worden bespaard. Energie is vaak een grote kostenpost voor een bedrijf. Het gebouwbeheersysteem zorgt ervoor dat ruimtes die op bepaalde tijden niet benut worden ook niet verwarmd en verlicht worden. Het systeem zorgt dus voor een structurele kostenbesparing.
  3. Doordat er energie wordt bespaard, ben je duurzamer en milieubewuster
  4. Brandbeveiligingsinstallaties kunnen ook worden gekoppeld. Naast een brandmeldingsinstallatie kan er verder een sprinklerinstallatie of een ander blussysteem gekoppeld worden aan het gebouwbeheersysteem. Hiermee vergroot je de veiligheid binnen je gebouw. Je kan adequaat reageren op calamiteiten en hierdoor grote schade voorkomen.

Wat kan er worden gekoppeld?

De elektrische en elektrische en werktuigbouwkundige installaties die deel kunnen uitmaken van een gebouwbeheersysteem zijn:

  • Zonwering
  • Brandbeveiligingsinstallaties
  • Ontruimingsinstallaties
  • Toegangscontrole
  • Inbraakbeveiliging
  • Verlichting
  • Klimaatinstallaties
  • Verwarming (ketelregeling)
  • Koeling
  • Luchtbevochtiging
  • Ventilatie
  • Parking en laadpaal infrastructuur

Het koppelen van een gebouwbeheersysteem & brandbeveiliging

Bij het koppelen van een gebouwbeheersysteem aan het brandmeldsysteem en de noodverlichting komt meer kijken dan bij andere installaties. Dit komt door bepaalde voorschriften en keuringseisen. Brandmelders (voor storingen bijvoorbeeld) kunnen in het GBS wel worden ingelezen op managementniveau. Een reset is echter niet mogelijk vanuit het GBS. Dit moet via het door de brandweer gecertificeerde brandmeldpaneel gebeuren.

Klant aan het woord

20210616 binkgroep bredeschooltholen spotcompanion 0650

"Als ik zie hoe perfect alle kabels en leidingen zijn aangebracht, dan is het mij duidelijk: er is hier met liefde voor het vak gewerkt! "

Wij hebben de Brede School in Tholen geïnstalleerd. Het gehele bouwproces werd begeleid door JK Bouwconsult in opdracht van de Gemeente Tholen. Johan Koedood, namens JK Bouwconsult; “BINK mag trots zijn op dit project. Als ik zie hoe perfect alle kabels en leidingen zijn aangebracht, dan is het mij duidelijk: er is hier met liefde voor het vak gewerkt! Door heel het team van BINK is er hoogstaand kwalitatief werk geleverd!”

Meer over de ervaring van Johan Koedood

Voor wie is een GBS installatie geschikt?

Gebouwbeheersystemen passen het best bij grotere utiliteitsgebouwen. Denk hierbij aan zorginstellingen, productiebedrijven, scholen of grote bedrijfspanden. Voor bedrijven en instellingen met verschillende gebouwen is een gebouwbeheersysteem onmisbaar. Lang geleden liep de conciërge of de technische dienst een ronde aan het einde van de dag. Tegenwoordig hebben zij gewoon toegang tot een GBS. Hiermee kunnen ze op afstand het gebouw monitoren en gekoppelde apparaten aansturen.

Ook voor kleinere gebouwen is een GBS geschikt. De overstap van regelingen op ruimteniveau naar automatisering zien we ook bij tandartspraktijken of dierenartsen. Zodra er verschillende installaties met een eigen regeling in een gebouw actief zijn, kan er al voor een GBS worden gekozen.

installatie

Verdien de investering terug

Een GBS is een kostbare investering. Door de energiebesparing die een GBS oplevert, verdien je de investering gemakkelijk terug. Alle aanwezige technische installaties, die gebruik maken van gas en elektriciteit, zijn met elkaar verbonden. Hierdoor kan je met een GBS goed monitoren hoeveel energie er wordt verbruikt. Deze gegevens kan je inzien via het systeem. Op deze manier wordt inzichtelijk gemaakt wat het rendement is van het GBS. Je kan hier voor een gebouwmanagementsysteem (GMS) gebruiken. Dit systeem geeft inzicht in wanneer het energieverbruik laag is en wanneer juist hoog. Per installatie kan dit inzichtelijk worden gemaakt.

Onderhoud

Een GBS heeft onderhoud nodig, maar het is niet wettelijk verplicht. Tijdens onderhoud worden inregelfouten verholpen en wordt er gekeken of er optimalisaties mogelijk zijn. Onderhoud is dus niet verplicht, maar zonder bestaat de kans dat installaties minder efficiënt gaan draaien. Periodiek onderhoud kan ervoor zorgen dat er afwijkingen worden gevonden bij sensoren. Je kan dit vergelijken met het regelmatig updaten van je smartphone, computer of tablet. Je doet dit omdat er nieuwe functies zijn bijgekomen en om een veilige en stabiele werking te waarborgen.

BINK staat voor je klaar

Wil je meer informatie over wat BINK voor jou kan betekenen? Neem contact op met een van onze adviseurs door te bellen naar 076 599 1700 of vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier. Onze adviseurs voorzien je graag van informatie op maat en stellen indien gewenst een offerte voor je op. 

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
team