Duurzame biobased woningen in de Tuinderij in Zundert
05-02-25In de wereld van woningbouw en duurzame innovatie staat het project van de zes duurzame biobased huurwoningen in De Tuinderij als voorbeeld hoe technologische vooruitgang, samenwerking en slimme oplossingen samenkomen. Dit project van woningcorporatie Thuisvester en Maas-Jacobs, waar BINK vanaf het begin deel uitmaakt van het bouwteam, verlegt de grenzen van traditionele bouwmethoden en heeft bij ons een nieuwe manier van denken en werken geïntroduceerd. In dit project van zes biobased woningen is kabels trekken verleden tijd, stekkeren bleek het antwoord. De ontwikkeling binnen dit duurzame karakter brengt verrassend veel voordelen mee. Van geheel herbruikbaar materiaal tot tijdswinst.

Binnen de woningbouw was dit project voor ons een eerste kennismaking met een nieuw vakgebied: duurzaam modulair bouwen en het gebruik van stekkerbare verbindingen in een nieuwbouw. Dit betekent dat we voor dit project tijdens de bouw (start medio eerste kwartaal 2025) traditionele installatiewijzen los laten. Waar normaal draden en handmatige verbindingen centraal staan, is er gekozen voor een modulair systeem, waar de elektrische installatie eenvoudig kan worden aangesloten via stekkerbare verbindingen.
Biobased en duurzaam
In het project is een duidelijke focus op duurzaamheid en de toepassing van hernieuwbare materialen. Het gebruik van biobased grondstoffen zoals hennep en hout voor de woningbouw draagt bij aan een lager energieverbruik en een gezonder binnenklimaat. Dit sluit naadloos aan bij de duurzame elektrische installaties, die samen een belangrijk onderdeel vormen van de groene revolutie in de bouwsector.
Een van de belangrijkste voordelen is het verminderen van verspilling en het bevorderen van herbruikbaarheid. In plaats van materialen die in de toekomst moeilijk opnieuw te gebruiken zijn, zijn de componenten van dit elektrasysteem in de toekomst eenvoudig te demonteren en geschikt voor hergebruik.
Samenwerking
De nieuwe manier van kijken naar woningbouw, samen met Thuisvester en Maas-Jacobs, was prettig en innovatief.
Dit project was niet alleen inspirerend vanwege de nieuwe werkwijze, maar ook door de samenwerking met leveranciers zoals Attema en Kopp. Deze partijen brachten hun uitgebreide ervaring, kennis en specialistische materialen in. De gekozen materialen worden in andere delen van Nederland reeds toegepast in bijvoorbeeld de ombouw van bedrijfsgebouw naar woningen.
Tijdswinst
Het gebruik van stekkerbare verbindingen maakt het installeren makkelijker en dat levert tijdswinst op. Prettig in een tijd van 'tijd is geld'.
Ook voor toekomstige projecten kan deze manier van werken als een grote plus worden ingezet. Zo kan bijvoorbeeld een stekkerbare meterkast tijdens een bouw snel worden geïnstalleerd en in bedrijf worden gesteld. Wat niet alleen tijdswinst oplevert, maar ook praktische voordelen voor de aannemer, zoals het snel kunnen verwarmen van de woning.
Slim en gemak
De voordelen van het nieuwe modulaire systeem gaan verder dan alleen tijdswinst. BINK neemt deze nieuwe aanpak mee richting mogelijkheden voor de toekomst, slimme installaties leveren gemak op. In plaats van meerdere groepen te trekken van de keuken naar de meterkast, wordt nu gewerkt met één blok waarin deze groepen al geïntegreerd zijn. Dit vereenvoudigt de installatie en maakt het systeem flexibeler voor toekomstige uitbreidingen of veranderingen in de woning.
Lokaal bouwen
Een ander opvallend item binnen dit project, is het streven naar lokaal bouwen en produceren. De materialen voor de bouw, zoals de wanden en isolatiematerialen, werden ingekocht bij boeren in de regio Zundert en verwerkt in lokale fabrieken. Dit bespaart niet alleen op transportkosten, maar ondersteunt ook de lokale economie. Dit vormt een duurzaam geheel, waarin de materialen en de technieken van de elektrische installaties elkaar versterken.
Kansen voor de toekomst
Als projectleider benadrukt Antoine Fens het plezier van het nadenken en samenwerken met drie partijen op een geheel nieuwe manier. De opgedane kennis en ervaring bieden een stevige basis om nog slimmer te kijken naar toekomstige installaties in de woningbouw. Dit project biedt niet alleen kansen voor de betrokken partijen, maar ook voor de bredere woningbouwsector, die zich steeds meer richt op duurzaam bouwen.
Bronvermelding algemene informatie project: website Thuisvester en Maas-Jacobs.
Heb je vragen? Neem contact met ons op!
