BINK werkt mee aan primeur in Nederlandse academische wereld
BAM Bouw en Techniek
BINK verzorgde in opdracht van BAM Bouw en Techniek de werktuigbouwkundige en elektrische installaties van een bijzonder gebouw. De duurzame en circulaire Marga Klompé Building van de Tilburg University heeft een massieve houten constructie, waarmee het uniek is in de Nederlandse academische wereld.

Het Tilburgse universiteitsgebouw is een in het oog springende parel die Europees gezien veel aandacht kreeg vanwege de houten constructie en de duurzaamheid. Het hout is goed herbruikbaar. Daarnaast maken de gebouwgebonden installaties bijna allemaal gebruik van elektriciteit uit zonnepanelen. De Marga Klompé Building koelt en verwarmt zichzelf met onder meer een warmte-koude-opslag. De warmte en kou wordt opgeslagen in grondwater in de buurt. In de zomer wordt daar kou uitgehaald, in de winter wordt het gebouw met behulp van een warmtepomp en het water opgewarmd. Om het gebouw te isoleren is ook origineel en circulair gedacht: een deel is gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken.

Uitdaging van hout
Robbin Aerts was als projectmanager elektrotechniek van BINK bij het project betrokken. "Het was een complexe opdracht, een gebouw dat helemaal van hout is gemaakt. Dat gebeurt nog niet zo vaak. Je moet met andere zaken rekening houden. Je krijgt bijvoorbeeld veel meer massa in je constructie. Een stalen balk kan veel gewicht dragen, een plank niet. Dan moet je meerdere dikke balken hebben, die heten gelamineerde liggers. Daardoor wordt de hele constructie dikker."

Belangrijke voorbereiding
Voor BINK zelf, dat de elektrotechniek en werktuigbouwkundige installaties verzorgde, was de voorbereiding belangrijk. “De engineering is uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek. Ze hebben vooraf goed nagedacht over de complexiteit van het gebouw. Onder meer over de sparingen in de prefab wanden. Je boort in hout niet zomaar overal een gaatje”, legt Robbin uit. Dat heeft namelijk gevolgen, zo kan de constructie verzwakken door te veel gaten in hout te boren.
De afstemming met de andere disciplines die aan het gebouw werkten, was ook essentieel om tot een goed resultaat te komen. “We moesten in een relatief kleine ruimte en een korte tijd samen met flink wat partijen uit allerlei disciplines in het gebouw aan de slag. Het was belangrijk om goed af te stemmen met die andere partijen, bijvoorbeeld de schilders, de vloerenleggers, de afbouwers en de partijen die de data-, brand- en inbraakinstallaties verzorgden. Die partijen kwamen via de opdrachtgever en gebruiker, wat de communicatie lastiger maakte dan wanneer die disciplines direct onder ons zouden vallen.”
Daar hield het niet op wat betreft uitdagingen voor dit project. Robbin en zijn collega's, op het hoogtepunt was hij met dertien man aan het werk voor het universiteitsgebouw, moesten ook creatief zijn in het wegwerken van de leidingen. "Veel ruimtes hadden geen plafond, omdat mensen hout mooi vinden en willen zien. Hoe krijg je de leidingen dan toch uit het zicht, als de wanden ook nog eens prefab zijn gemaakt? Je gaat weg van de traditionele methoden en moet creatief denken. We hebben veel leidingen in de tussenvloeren en zandcementvloeren gelegd. Je loopt nu als het ware over de leidingen heen."
Heb je vragen? Neem contact met ons op!
