Geen afval, social return en werken met BIM: BINK installeert sanitair Rotterdamse scholen
BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten West
Hoe profiteer je optimaal van een 3D-informatiemanagementsysteem? Hoe ga je te werk zonder verpakkingen en in een werkwijze met blokleveringen? En wat doe je aan social return en veiligheid? De nieuwbouw van twee Rotterdamse scholen is voor BINK een waardevol project, met het oog op een efficiënte en duurzame toekomst.
Innovatieve technische installaties realiseren, dat is waar we als BINK goed in zijn. Tegelijkertijd ontwikkelen we ons ook in de praktijk, door logistieke en duurzame uitdagingen aan te grijpen. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwbouw van scholen Wolfert Dalton en De Brug in Rotterdam.
BINK realiseert in opdracht van BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten West de sanitaire installaties. Bas van Hamersveld is betrokken als vestigingsmanager van BINK Alphen aan den Rijn. “Dit project laat zien hoe we in de toekomst bouwen. Voor ons een heel leerzame ervaring, waar we lessen uit trekken die we in toekomstige projecten toe kunnen passen”, vertelt Bas.
Het zijn twee scholen, die samen op één terrein zitten en verbonden zijn door een brug. Ze worden één voor één gebouwd. “Het is een opdracht van een goede relatie, die eerdere samenwerkingen met ons graag een vervolg wilde geven.”
BIM geeft een voorsprong
Het project is volledig in BIM gegoten: een 3D-bouwwerkinformatiemodel. Het volledige pand, alle ruimtes en afmetingen, installaties en materialen zijn inzichtelijk. Iedere betrokken partij doet zijn bijdrage, zoals BINK voor het sanitair. Bas is enthousiast: “BIM werkt voor iedereen heel efficiënt. Je kunt clashes vooraf al voorkomen. Denk aan de riolering die altijd voorzien is van afschot en kabelgoten die elkaar raken.”
Je kunt op iedere installatie klikken, waarna je alle ingevoerde informatie ziet. Dit biedt onder meer voor het beheer grote voordelen. “Is een installatie verstopt? Dan kan je in BIM zien hoe het traject loopt. Je hoeft niet het hele plafond te openen. Ook kun je een onderdeel makkelijker vervangen, omdat je precies weet wat het is, van welke fabrikant het komt en wat de diameters zijn.”
Geen verpakkingen en minimale beweging
Op de bouwplaats speelt duurzaamheid tegenwoordig een steeds grotere rol. De uitstoot moet zo laag mogelijk blijven, net als de afvalberg. Zo werken de partijen bij dit Rotterdamse project volgens het zero waste-principe. “Dit betekent: geen afval op de bouw. Alles komt zonder verpakking aan. Daar moet je leveranciers van op de hoogte stellen. Alle installaties laten we prefabben. Deze werkwijze scheelt ook tijd: we hoeven niks uit te pakken, weg te gooien of te verzamelen.”
Daarnaast komt alles in blokleveringen aan. “We mogen twee keer per week in tijdsblokken materiaal laten bezorgen, zodat de bouwbewegingen en daarmee de CO2-footprint zo laag mogelijk blijven. We beperken de overlast voor de omgeving.”
Social Return en strenge veiligheidseisen
Iedere partij heeft bij het Rotterdamse project een zogenoemde SROI-verplichting: Social Return On Investment. “Wij laten veel leerlingen met ons meelopen. In de buitendienst, maar ook intern.” Ten slotte stelt de opdrachtgever ook extra veiligheidseisen aan iedere partij die op de bouwplaats betrokken is. Minimale eisen zoals het VCA-certificaat (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) zijn wel bekend. Hier komt bijvoorbeeld een Generieke Poortinstructie (GPI) bij, zodat iedereen op de hoogte is van het gewenste veiligheidsgedrag op de locatie. Iedereen die de bouwplaats op wil, moet zich kunnen identificeren. Vervolgens krijg je een individuele toegangspas.
Bas vertelt dat de toekomstige opdrachtgevers van BINK gaan profiteren van de opgedane kennis in Rotterdam. “Dit is de toekomst van ons werk. We zijn bij dit project alleen verantwoordelijk voor de sanitaire installaties, waardoor we heel goed, gecontroleerd en risicobeperkend kunnen leren van deze innovatieve werkwijze. Deze lessen nemen wij mee naar volgende projecten.”
Heb je vragen? Neem contact met ons op!