Domotica in de zorg
Door de stijging van de kosten in de zorg, samen met het tekort aan zorgpersoneel nu en in de toekomst, is domotica in de zorg een welkome aanvulling. Het biedt niet alleen meer veiligheid voor cliënten in zorginstellingen, het maakt de zorg ook efficiënter en bespaart zo kosten. Het zorgt voor meer mobiliteit en zelfstandigheid van cliënten door het gebruik van bewegingsmelders en verlichting die automatisch aangaat bij bewegingen. Zorgdomotica is een uitkomst voor zowel de cliënt, de professional, als ook de familie van de cliënt. Laat een van de experts van BINK met je meekijken voor de juiste combinatie aan domotica in jouw zorginstelling.
Vraag een offerte aanWat is domotica in de zorg
Domotica in de zorg kent verschillende vormen en de keuze is afhankelijk van de behoeften en wensen van de degene die de zorg ontvangt. Domotica wordt ingezet om het leven van de zorgontvanger en de zorgverlener te verbeteren en makkelijker te maken door middel van het automatiseren van dagelijkse en niet dagelijkse taken en processen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn het automatisch openen en sluiten van ramen, deuren en gordijnen, zorgen dat de temperatuur aangenaam is in de ruimte en het licht of muziek regelen op bepaalde tijdstippen. Domotica in de zorg wordt gebruikt om de veiligheid van cliënten te verbeteren en de zorg efficiënter te maken door het aanleggen van bewegingsmelders, alarmknoppen en toegangscontrole. Op deze manier geniet een cliënt meer privacy. Naast het vergroten van de veiligheid voor de cliënt dient het ook om het zorgproces voor zorgverleners makkelijker te maken. Het automatiseren van taken en processen binnen een zorginstelling bespaart bovendien flink wat tijd en kosten.
Soorten van zorgdomotica
BINK heeft verschillende soorten domotica systemen voor in de zorg. Dit draagt bij aan betere en efficiënte zorg in een zorginstelling.
Bewegingsmelders
Bewegingsmelders zorgen ervoor dat er een melding wordt verzonden als er een afdelingsdeur open gaat. Deze melding wordt verzonden naar de zorgverleners, maar ook familie thuis kan een melding ontvangen. Bewegingsmelders zijn vooral geschikt voor cliënten die minder mobiel of verward zijn.
Slimme schakelaars
Slimme schakelaars zorgen ervoor dat bepaalde dingen worden uitgeschakeld als ze langdurig aan staan. Denk hierbij aan elektra; het strijkijzer of de verwarming gaan uit als ze een bepaalde tijd aan staan. Dit kan gevaarlijke situaties voorkomen. Via een domoticasysteem kun je ervoor zorgen dat de apartuur.
Toegangscontrole
Met toegangscontrole zorg je ervoor dat bijvoorbeeld demente ouderen niet zomaar de afdeling kunnen verlaten. Er moet namelijk eerst een code ingevoerd worden voordat de deur open gaat. Ook een intercom valt hieronder. Hiermee kan je via beeld zien wie er aan de deur staat en kan je zelf beslissen of diegene toegang krijgt of niet. Dit helpt ongewenste personen buiten de deur te houden.
Alarmknop
Een cliënt kan een alarmknop bij zich dragen. Gebeurt er iets dan kan de persoon altijd op de knop drukken en op deze manier om hulp vragen. Deze melding wordt verstuurd naar een contactpersoon: de hulpverlener of bijvoorbeeld een familielid. Op deze manier wordt een cliënt snel geholpen in nood.
Automatische verlichting en gordijnen
Een andere mogelijkheid is het automatisch aan- en uitgaan van verlichting of het dichtgaan van gordijnen op bepaalde tijden of op basis van lichtintensiteit. Cliënten die minder mobiel zijn hebben hier veel baat bij. Ook kan het zorgverleners veel tijd besparen als dit op iedere kamer wordt toegepast.
Spraakassistent
Een spraakassistent is een computer met stem die helpt bij vele dagelijkse taken. Een spraakassistent kan dienen als geheugensteun voor bijvoorbeeld oudere mensen. Het helpt ze om te herinneren dat ze hun medicijnen moeten innemen of dat ze een afspraak hebben. Maar je kan een spraakassistent ook een vraag stellen of om hulp laten roepen. Als de assistent is gekoppeld aan andere domotica-systemen kun je vragen om de gordijnen te sluiten of het licht uit te doen.
Klant aan het woord
"Met BINK schakelen we snel en persoonlijk, de lijntjes zijn kort"
Voor het logistieke bedrijf Bas Group BV (onderdeel van Raben Group) heeft BINK vier jaar geleden het technische aspect van het nieuwbouwproject neergezet. Dat doen wij nu ook voor uitbreiding. Van zonnepanelen, tot beveiliging en elektrotechniek; wij verzorgen het gehele pakket. Lorenzo Bas, CEO Bas Group BV: "BINK ontzorgt ons volledig."
Meer over de ervaring van Lorenzo BasBINK adviseert en installeert
BINK kijkt graag met je mee om samen met jou tot de beste oplossing voor jouw domotica in de zorg te komen. Op basis van jouw wensen en situatie wordt een concreet plan uitgewerkt en een offerte op maat uitgebracht. Na goedkeuring komen wij het systeem installeren. BINK is een gecertificeerd bedrijf met meer dan 40 jaar ervaring in elektrische installaties. Wij gaan de uitdaging graag aan!
De voordelen
- Verhoogde veiligheid: Domotica draagt bij aan een veilige woon- en zorgomgeving door middel van bijvoorbeeld valdetectie, rookmelders en toegangscontrole. Dit vermindert het risico op ongelukken en vergroot de gemoedstoestand van bewoners en verzorgers.
- Meer comfort: Domotica in de zorg zorgt voor meer comfort en gemak door bijvoorbeeld het automatisch regelen van de temperatuur, verlichting en gordijnen. Dit kan de levenskwaliteit van bewoners verbeteren en het werk van zorgverleners verlichten.
- Efficiëntere zorg: Domotica systemen nemen taken van zorgverleners over door het automatiseren van dagelijkse activiteiten en het monitoren van vitale functies. Er zijn automatische systemen waarbij je kan zien of iemand te lang op het toilet blijft, of iemand ademt, in bed ligt of onrustig is in bed, zonder dat de privacy in het gedrang komt. Hierdoor vermindert de werkdruk voor zorgverleners waardoor ze zich kunnen richten op meer complexe zorgtaken.
- Verhoogde zelfstandigheid: Domotica draagt bij aan de zelfstandigheid van bewoners door hen te ondersteunen bij dagelijkse activiteiten, zoals het bedienen van apparaten of automatisch het licht aan en uit laten gaan.
- Betere communicatie: Domotica helpt bij de communicatie tussen bewoners en zorgverleners door het op afstand monitoren van patiënten en het automatisch doorsturen van waarschuwingen en meldingen.
- Kostenbesparing: Het inzetten van domotica in de zorg kan bijdragen tot een aanzienlijke daling in de kosten doordat het taken van zorgpersoneel overneemt.
Meer weten over deze nieuwe ontwikkelingen?
Wil jij graag snellere en betere zorg verlenen door bepaalde zaken te automatiseren? Of wil je gewoon meer informatie over domotica in de zorg? Onze experts staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op en laat ons weten waarmee wij jou kunnen helpen.