terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Zonnepanelen zijn een slimme investering. Dit komt mede doordat de terugverdientijd van zonnepanelen gemiddeld 6 jaar is. Een zonnepaneleninstallatie heeft gemiddeld een levensduur van 25 jaar. Na 6 jaar maak je dus nog lang gebruik van gratis zonnestroom. Wij van BINK zijn al jaren actief in deze bedrijfstak en kunnen je precies vertellen wat je wilt weten over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Vraag een offerte aan

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Je bent van plan om te investeren in zonnepanelen maar je weet eigenlijk niet wat deze investering jou op de lange termijn oplevert. Na de installatie wekken de zonnepanelen elektriciteit op waardoor jouw maandelijkse energierekening lager uitvalt. Ben jij benieuwd op welk punt jij jouw investering terug hebt verdiend? Hieronder zie je een overzichtelijk rekenvoorbeeld dat aangeeft hoe snel jij jouw zonnepanelen al hebt terugverdient.

rekenvoorbeeld gezinswoning

Rekenvoorbeeld van een gemiddeld gezin

Een gemiddelde gezinswoning heeft 12 zonnepanelen nodig, om volledig te voorzien in het eigen verbruik. De investering voor deze installatie bedraagt € 5.300. Het btw tarief is vanaf 1 januari 2023 0%, waardoor de btw teruggave niet meer van toepassing is en de bruto- en netto investering voortaan gelijk zijn.

De zonnepanelen hebben een vermogen van 370Wp per paneel. De installatie levert ongeveer 4.000kWh per jaar. De gemiddelde elektriciteitsprijs is € 0,23 per kWh, jaarlijkse bespaar je dan € 900,-. De zonnepanelen verdien je op die manier in 6 jaar terug.

Wanneer de energieprijs daalt, gaat het terugverdienen langzamer, maar wanneer de energieprijs stijgt, zal het terugverdienen sneller gaan. De Salderingswet voor zonnepanelen blijft nog even ongewijzigd, waarschijnlijk tot 2024. De ingang van de wetswijziging is wederom uitgesteld, de nieuwe datum wordt nog door het kabinet bepaald. Bij ingang van de wetswijziging wordt de Salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Investeer daarom nu en profiteer nog zo lang mogelijk van het salderen en haal een optimaal rendement uit je zonnepanelen.

Terugverdienen zonnepanelen: zo kan je het versnellen

Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, vraag je je waarschijnlijk af; in hoeveel tijd verdien ik ze terug en hoe kan ik de terugverdientijd verkorten? De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt rond de 6 jaar. Hierbij zijn verschillende subsidies (meestal voor bedrijven) nog niet inbegrepen. Subsidies verkorten de terugverdientijd aanzienlijk. Dit, samen met het 0% btw tarief voor particulieren zorgt ervoor dat het voor iedereen interessant is om zonnepanelen aan te schaffen. Zowel particulieren als bedrijfseigenaren halen een prachtig rendement met een dergelijke investering, zeker als je het vergelijkt met de lage rentes van de bank.

De opbrengst van je zonnepanelen heeft effect op de terugverdientijd. Hoe groter de opbrengst, hoe sneller je de investering hebt terugverdiend. En het mooie is, hier heb je zelf invloed op. Je kunt namelijk zelf bepalen hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen en in welke positie deze optimaal gebruikt kunnen worden. Verder heeft het soort zonnepaneel dat je kiest invloed op de opbrengst per zonnepaneel per m². Zo hebben zwarte monokristallijn zonnepanelen vaak een hogere opbrengst per m² dan blauwe polykristallijn zonnepanelen. Leg dus zonnepanelen met een hoog rendement op jouw dak, dan heb je er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Klant aan het woord

elst  van bergen

"De installatie van zonnepanelen gaan we waarschijnlijk sneller terugverdienen dan verwacht!"

De heer Elst, 2015: "We hebben destijds voor zonnepanelen gekozen, omdat we toen gebruik konden maken van de subsidieregeling 'Asbest eraf, zonnepanelen erop'. Ook zonder deze subsidie hadden we uiteindelijk voor zonnepanelen gekozen. We waren er al langer mee bezig, maar toen deze subsidie kwam was het een mooi extraatje. We hebben voor BINK gekozen, omdat dit een bedrijf uit de buurt is. De installatie gaan we waarschijnlijk sneller terugverdienen dan verwacht, want de jaarlijkse opbrengst is een stuk hoger dan we dachten. Ook voor andere kwekers is het interessant om te investeren in zonnepanelen. We willen uiteindelijk toch energie onafhankelijk worden en we krijgen een betere naam!"

Meer over de ervaring van Boomkwekerij Elst-Van Bergen

Wijzigingen in de Salderingsregeling

In de nabije toekomst wijzigt de Salderingsregeling. Volledig salderen van jouw teveel opgewekte zonne-energie lukt dan niet meer. De regeling wordt vanaf dat moment geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat de energieleverancier niet de volledige teruggeleverde stroom aftrekt van de stroom die je hebt afgenomen. Hierdoor gaat dat de terugverdientijd geleidelijk aan oplopen. Je krijgt namelijk steeds minder terug voor de energie die je levert aan het net, op het moment dat je overschot hebt.

Op dit moment heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel nog niet behandeld. Maar het afbouwen van het salderen betekent dat het zelf verbruiken van zonnestroom steeds aantrekkelijker wordt. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een batterij voor zonnepanelen, waardoor al jouw opgewekte energie binnenshuis gehouden wordt. Hierdoor ben je ook minder afhankelijk van de continu veranderende regelgeving en de extreem hoge tarieven van de energieleveranciers.

Door het wijzigen van de salderingsregeling zal uiteindelijk jouw voordeel van zelf opgewekte stroom lager worden. Wacht dus niet te lang met het aanschaffen van zonnepanelen. Op dit moment verdien je ze binnen 6 jaar terug. Er wordt geschat dat de terugverdientijd op basis van de eerder genoemde gegevens en energieprijzen oploopt naar 9 jaar in 2031.

solaredge omvormer

Omvormer vervangen

Jouw omvormer gaat hoogstwaarschijnlijk niet zo lang mee als jouw zonnepanelen. De gemiddelde levensduur van een omvormer is rond de 10 à 15 jaar. Als de omvormer na 10 jaar niet goed meer werkt, heb je gelukkig al meer dan 4 jaar verdiend aan jouw zonnepanelen. De omvormer moet wel worden vervangen om jouw zonnepanelen te laten werken. Wanneer je geen garantie meer hebt op de omvormer, ben je genoodzaakt te investeren in een nieuwe. Dit kost vaak minder dan € 1000, afhankelijk van het aantal panelen dat je installatie bevat. Deze nieuwe omvormer heb je in ongeveer 1 of 2 jaar terugverdiend.

Mocht het voorkomen dat je in een periode van 25 jaar een tweede nieuwe omvormer nodig hebt, geldt de volgende vuistregel: in gemiddeld 6 jaar verdien je jouw zonnepanelen terug, daarna heb je nog zo'n 19 jaar gratis stroom. Maar per keer dat je buiten de garantietermijn een nieuwe omvormer moet aanschaffen gaat er 1 of 2 jaar af van die 'gratis' stroom.

Je kan tegen extra kosten een garantieverlenging aanvragen om aanzienlijk te besparen op jouw omvormer. Bij BINK leggen wij je uit waar je rekening mee moet houden en geven we je persoonlijk advies.

Houd rekening met je energieleverancier

Wist je dat de keuze van je energieleverancier ook enorm belangrijk is voor de terugverdientijd? Het kan namelijk al snel gebeuren dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. De stroom die je over hebt, lever je terug aan het net. Per kWh stroom ontvang je van je energieleverancier een bedrag. Dit bedrag kan per leverancier erg verschillen. Zoek daarom goed uit welke het gunstigst is voor jou.

Daarnaast moet je rekening houden met het vastrecht. Dit betaal je onafhankelijk van hoeveel je verbruikt en opwekt. Sommige energieleveranciers hanteren lage leveringskosten en hoge kosten voor het vastrecht of andersom. Als je door zonnepanelen weinig verbruikt, kan het gunstig zijn om hogere leveringskosten te hebben en een lager bedrag voor vastrecht te betalen. BINK kent alle huidige wet- en regelgeving en weet exact bij welke leverancier je het beste kunt afnemen. Vraag daarom eerst een vrijblijvende offerte op en wij helpen jou naar een duurzame en goedkopere energierekening.

Wat levert het jou op als je kiest voor BINK?

Voordat je de zonnepanelen gaat kopen is het verstandig om een persoonlijke berekening te laten maken. Onze zonnepanelen adviseurs van BINK helpen je hierbij graag. Zij houden rekening met de investering, de verwachte opbrengst en jouw persoonlijke energiekosten. Voor meer informatie over jouw persoonlijke terugverdientijd kun je contact met ons opnemen door te bellen naar 076 599 1700 of vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier. Onze adviseurs staan je graag te woord.

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
berekenen door adviseur