kosten zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten zonnepanelen, een vraag die ons vaak wordt gesteld. Een eenduidig antwoord hierop geven is lastig, omdat dit afhangt van verschillende factoren. Wat zonnepanelen kosten hangt onder andere af van het merk, type zonnepaneel en model. Zonnepanelen vergelijken met elkaar kan je zeker voordelen opleveren. Maar staar je niet alleen blind op de prijs van de zonnepanelen. Doordat je geld bespaart op energie levert een duurder paneel op de lange termijn misschien meer geld op. Laat jouw persoonlijke situatie vrijblijvend berekenen.

Vraag een offerte aan

Hoeveel panelen heb je nodig?

Er is geen concreet antwoord op de vraag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Het aantal zonnepanelen heeft namelijk te maken met diverse factoren. Over het algemeen raden wij aan de hoeveelheid zonnepanelen af te stemmen op de hoeveelheid energie die je verbruikt. Maar dat moet wel mogelijk zijn. Wellicht laat je budget het niet toe om de gewenste 12 zonnepanelen aan te schaffen. Of misschien is de afmeting van je dak niet groot genoeg voor het aantal zonnepanelen. Het kan ook nog zijn dat de situering van je dak het niet toelaat. Zonnepanelen kan je namelijk het beste plaatsen op het zuidwesten, zuidoosten of zuiden. Laat dus een advies op maat maken om erachter te komen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn in jouw situatie.

Wat zijn de opbrengsten?

Zonnepanelen kosten veel geld, maar zonnepanelen zorgen ook voor een maandelijkse besparing. Als je zonne energie opwekt hoef je dit namelijk niet bij een energiebedrijf te kopen. Opgewekte stroom die je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet tegen een vergoeding. Op deze manier verdien je de investering van zonnepanelen naar verloop van tijd volledig terug. Hoe lang het duurt om de kosten van zonnepanelen terug te verdienen kun je zelf uitrekenen.

opbrengsten woning

Kosten en opbrengsten berekenen

Bij een grote investering wil je natuurlijk ook graag weten hoe lang het duurt voordat je de zonnepanelen hebt terugverdiend. Via een simpel rekenvoorbeeld geven we je hier meer inzicht in:

Gemiddeld liggen er 12 zonnepanelen op het dak van een gezinswoning. De investering hiervan is €5.300. Vanaf 1 januari 2023 bedraagt de btw 0%, waardoor er geen kosten bij komen of terug gevraagd kunnen worden. Gemiddeld brengen de 12 zonnepanelen die je op je dak hebt liggen 4.000kWh per jaar op. De prijs voor elektriciteit is gemiddeld €0,23 per kWh. Dit komt neer op een besparing van €900,- per jaar op de energierekening. Deel de totale kosten met de jaarlijkse opbrengst en je ziet dat het ongeveer 6 jaar duurt voordat de zonnepanelen terugverdiend zijn. Bij hoge energieprijzen verdien je de zonnepanelen eerder terug. Zijn de energieprijzen laag, dan duurt het langer.

Btw tarief voor particulieren

Vanaf 1 januari 2023 zijn zonnepanelen in Nederland vrijgesteld van btw voor particulieren. Dit zogenoemde nultarief geldt voor zowel de aanschaf als installatie. Particulieren die zonnepanelen op hun woning of bijgebouw, zoals de schuur, willen plaatsen hoeven hierover geen btw te betalen. 

Door de btw op zonnepanelen van 21% terug te brengen naar 0%, hoeven particulieren bij de aanschaf geen btw meer terug te vragen bij de Belastingdienst. 

Maak eventueel gebruik van subsidies

Subsidies voor zonnepanelen worden voornamelijk verstrekt aan bedrijven. 

Voor grotere bedrijven, die een netaansluiting hebben die groter is dan 3x80 ampère en installaties met een vermogen van meer dan 15 kWp, is de landelijke SDE++ subsidie beschikbaar. Met deze subsidie is het mogelijk om gedurende 15 jaar subsidie te ontvangen per geproduceerd kWh.

Bedrijven met een kleinere aansluiting dan 80A en verbruik boven de 50.000kWh komen in aanmerking voor een ISDE subsidie. Dit verlaagt de kosten van zonnepanelen en maakt de aanschaf van zonnepanelen voordeliger.

Bedrijven met een aansluiting die kleiner is dan 80A en meer dan 15.000Wp aan zonnepanelenvermogen installeren kunnen gebruik maken van Energie Investerings Aftrek, gecombineerd met Kleinschaligheids Investerings Aftrek. Dit is een fiscale maatregel, waarmee je een gedeelte van de investeringskosten mag aftrekken van de fiscale winst. Hierdoor betaal je minder belasting.

Klant aan het woord

elst  van bergen

"De installatie van zonnepanelen gaan we waarschijnlijk sneller terugverdienen dan verwacht!"

De heer Elst, 2015: "We hebben destijds voor zonnepanelen gekozen, omdat we toen gebruik konden maken van de subsidieregeling 'Asbest eraf, zonnepanelen erop'. Ook zonder deze subsidie hadden we uiteindelijk voor zonnepanelen gekozen. We waren er al langer mee bezig, maar toen deze subsidie kwam was het een mooi extraatje. We hebben voor BINK gekozen, omdat dit een bedrijf uit de buurt is. De installatie gaan we waarschijnlijk sneller terugverdienen dan verwacht, want de jaarlijkse opbrengst is een stuk hoger dan we dachten. Ook voor andere kwekers is het interessant om te investeren in zonnepanelen. We willen uiteindelijk toch energie onafhankelijk worden en we krijgen een betere naam!"

Meer over de ervaring van Boomkwekerij Elst-Van Bergen

Vergelijk prijzen van merken en types

De prijs van zonnepanelen hangt onder andere af van het merk, type en het vermogen. Vergelijk de prijzen van verschillende merken en types om erachter te komen wat het beste bij jouw situatie past. Waar moet je op letten?

  • Soort zonnepaneel

Monokristallijn zonnepanelen zijn over het algemeen net wat duurder dan polykristallijn zonnepanelen. Glas-glas zonnepanelen zijn ook iets duurder dan folie-glas zonnepanelen. Een zwarte uitvoering kost weer meer dan een andere kleur. Kijk wat het beste past bij jouw wensen en budget.

 
  • Merk zonnepanelen

Ook verschilt de prijs de prijs van zonnepanelen per merk. Dit geldt niet alleen voor de prijs, maar ook de kwaliteit kan verschillen tussen merken. BINK Solar levert en installeert verschillende zonnepanelen van Canadian Solar en REC. Beide merken hebben een top kwaliteit.

  • Vermogen van de zonnepanelen installatie

Het vermogen van zonnepanelen moeten goed afgestemd zijn op het verbruik binnen het huishouden. Zo weet je zeker dat je optimaal bespaart op energie. Wij kijken graag met je mee om te bepalen wat het juiste vermogen is voor jouw situatie. Hoe hoger het vermogen van het zonnepaneel hoe hoger de prijs.

 
  • Let op bijkomende kosten

Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar wat zonnepanelen kosten, maar naar het totale kostenplaatje inclusief omvormer, installatie en eventueel thuisbatterij

vergelijken panelen

Wat kosten zonnepanelen in jouw situatie?

Op de vraag ´wat kosten zonnepanelen´, kunnen we op voorhand moeilijk antwoord geven. Dit hangt namelijk af van meerdere omstandigheden die samenhangen met jouw situatie en wensen. Een gemiddeld huishouden, bestaande uit 4 personen heeft een grotere energiebehoefte dan een huishouden dat uit twee personen bestaat. Een groter gezin heeft dus meer zonnepanelen nodig als zij hun energieverbruik willen afdekken met zonne energie. De kosten hangen ook af van het type zonnepaneel, het merk, het vermogen, materiaal en de afmetingen. Duurdere zonnepanelen hebben over het algemeen wel een hogere opbrengst. Kijk dus niet alleen naar de kosten, maar ook wat het rendement is. Laat de kosten van zonnepanelen vrijblijvend berekenen door een specialist van BINK.

Ontvang een vergoeding voor de overschot aan stroom

Door de salderingsregeling is het momenteel nóg gunstiger om zonnepanelen te laten installeren. Wek je met je zonnepanelen meer stroom op dan je zelf verbruikt? Dan kun je die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Je verkoopt als het ware de opgewekte stroom aan de energieleverancier en daarvoor zou je eigenlijk een rekening moeten sturen. Dit is niet echt praktisch en daarom werkt dit op een andere manier. Op de jaarrekening wordt de teruggeleverde stroom van je zonnepanelen verrekend met de stroom die je met het gezin verbruikt. Dit wordt verrekend tegen hetzelfde tarief.

BINK; voor advies, installeren en onderhoud

Twijfel jij over het kopen van zonnepanelen of wil je graag nog extra advies? Bij BINK geven we op een deskundige manier antwoord op al jouw vragen. Onze specialisten hebben veel ervaring en weten voor elke situatie wel een passende oplossing te vinden. Wil je zonnepanelen laten leggen door erkende installateurs of heb je een vraag over het onderhoud? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 076 599 1700 of vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier, onze specialisten geven je graag advies op maat.

Vraag gratis een offerte aan

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

076 599 1700 Ma. t/m vr. van 08:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 17:00
prijzen berekenen